Tožilci in vlada začeli pogajanja o sodniških plačah

ByMiha Kovač

13. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Tožilci in vlada začeli pogajanja o sodniških plačah

V četrtek so bili tožilci, ki so napovedali stavko zaradi neizpolnjevanja ustavne odločbe o sodniških plačah, priča pomembnemu koraku naprej v reševanju njihovih zahtev. Skupaj z vladno pogajalsko skupino so se usedli za skupno mizo, da bi razpravljali o poti naprej. Tožilci, pod vodstvom Barbare Prevolšek Rajić, vodje stavkovnega odbora, so predstavili svoje zahteve, medtem ko se je vladna stran zavezala, da bo v naslednjih 14 dneh pripravila predlog za izvršitev ustavne odločbe, ki se nanaša na sodniške plače.

Kljub temu da konkretnih predlogov za rešitev stavkovnih zahtev na sestanku ni bilo predstavljenih, je vladna stran obljubila, da bo delala na predstavitvi konkretnega načrta za uresničitev ustavne odločbe. Prevolšek Rajić je poudarila, da bodo način izvršitve prepuščali ministrstvu za javno upravo in opisala sestanek kot spoznavni, kjer so določili terminski načrt za nadaljnja pogajanja, da bi se izognili nadaljevanju stavke.

Vendar pa, kot je poudarila Prevolšek Rajić, pogovori še niso prišli do točke, kjer bi bilo mogoče odpovedati za četrtek napovedano enodnevno stavko. Kljub temu bo stavka potekala ob upoštevanju zakonodaje, ki zahteva, da tožilci med stavko zagotavljajo nujne obravnave in dežurstva. Odločitev o prekinitvi dela bo odvisna od posameznega tožilca.

Vladna pogajalska skupina

Sestanka so se udeležili pomembni predstavniki tako vladne strani kot tožilstva, vključno z ministrom za javno upravo Francem Propsem, ki vodi vladno pogajalsko skupino, njegovim namestnikom Petrom Pogačarjem, Valentinom Vehovarjem in Brankom Vidičem z ministrstva za javno upravo ter Boštjanom Valenčičem, predsednikom Društva državnih tožilcev Slovenije.

Vladna pogajalska skupina je bila imenovana na dopisni seji v torek, kjer se je vlada seznanila z napovedjo stavke in sprejela izhodišča za pogajanja. Ustavno sodišče je že junija lani odločilo, da trenutna ureditev plač sodnikov ni v skladu z ustavnimi načeli sodniške neodvisnosti in delitve oblasti ter zakonodajalcu naložilo, da to neustavnost odpravi. Vendar pa rok, določen za 3. januar, ni bil izpolnjen.

Nova ministrica za pravosodje, Andreja Katič, je napovedala, da se vlada pripravlja na uresničitev odločbe s posebnim zakonom, ki ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. To predstavlja pomemben korak naprej v reševanju dolgotrajnega vprašanja ureditve sodniških plač in kaže na prizadevanja vladne strani za reševanje te problematike v skladu z ustavnimi zahtevami in zahtevami tožilcev.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik