Tožilci preiskujejo financiranje predsedniške kampanje Marine Le Pen

Marine Le Pen [Foto: Wikimedia/Rémi Noyon]

Tožilci preiskujejo financiranje predsedniške kampanje Marine Le Pen

Francoski kazenski tožilci so zaradi domnevnih nezakonitosti pri financiranju predsedniške kampanje Marine Le Pen leta 2022 sprožili predhodno preiskavo. Slednje je v torek potrdilo pariško tožilstvo. Sodna preiskava, ki se je začela prejšnji teden, bo raziskala obtožbe o najemanju finančnega posojila, protipravni prilastitvi premoženja, goljufiji in ponarejanju.

Preiskava je bila sprožena po tem, ko je nacionalna komisija za račune volilnih kampanj in politično financiranje predložila pregled financiranja kampanje Le Penove ter o svojih ugotovitvah obvestila oblasti. Le Pen je v svojo tretjo predsedniško kandidaturo vložila okoli 11,5 milijona evrov, a se je na koncu ponovno soočila z neuspehom proti predsedniku Emmanuelu Macronu.

Težave z denarnim tokom

Marine Le Pen, ena glavnih osebnosti desne stranke Nacionalno združevanje (RN), se že dalj časa sooča z obtožbami o finančnih nepravilnostih. Trenutno je vpletena tudi v obtožbe poneverbe, kjer je skupaj s 26 drugimi člani stranke obtožena vzpostavitve sheme lažnih delovnih mest v Evropskem parlamentu za financiranje dejavnosti RN v Franciji. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do 10 let zapora in prepoved kandidiranja za javne funkcije.

Med obtoženimi je tudi njen oče Jean-Marie Le Pen, ustanovitelj RN pod prvotnim imenom Nacionalna fronta. Poleg tega je leta 2020 RN moral skleniti sodno poravnavo z ruskim podjetjem za poravnavo neporavnanega dolga iz leta 2014, ko je stranka najela 9,4 milijona evrov posojila pri First Czech Russian Bank.

Povezave z Rusijo

Posojilo je bilo predmet obsežnih kritik in obtožb, da sta Le Pen in RN pod vplivom Kremlja. Dogovor o posojilu, ki sprva ni bil javen, je razkrila preiskava francoskega medija Mediapart. Potem ko je Prva češko-ruska banka izgubila licenco, je posojilo prevzelo rusko podjetje za letalske dele Aviazapchast. Slednja je nato pred moskovskim arbitražnim sodiščem vložilo tožbo proti stranki Marine Le Pen. Le Pen je trdila, da se je obrnila na rusko banko, ker so ji zahodne banke posojila zaradi diskriminacije zavrnile.

Po izgubi predsedniške tekme leta 2017 sta dve francoski banki zaprli račune Le Pen in RN. Čeprav je Le Pen v preteklosti zagovarjala odstranitev sankcij proti Rusiji, je zdaj omehčala svoje stališče. Vodja RN Jordan Bardella podpira Ukrajino in obljublja, da Moskvi ne bo dovolil podreditve Ukrajine, če postane premier

[Vir: Euronews]; Portal24;

Foto: Wikimedia/Rémi Noyon