Tožilec želi Trumpu pred sojenjem omejiti izjave

Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Tožilec želi Trumpu pred sojenjem omejiti izjave

Ameriški posebni tožilec Jack Smith je od sodnice Tanye Chutkan zahteval, da glede izjav nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v zvezi s sodnim primerom v Washingtonu DC uvede omejitve, je razvidno iz sodne vloge, oddane v petek. Omenjeni primer se nanaša na Trumpov poskus razveljavitve svojega poraza na volitvah leta 2020.

Smith trdi, da ima Trump uveljavljeno prakso izdajanja hujskaških javnih izjav, namenjenih posameznikom ali institucijam, ki mu predstavljajo oviro ali izziv. Slednje pa po mnenju tožilcev dokazuje potrebo po zaščiti potencialnih porotnikov pred strahom pred grožnjami in nadlegovanjem, ki izhajajo iz Trumpovih zaničevalnih in hujskaških javnih izjav.

Zato tožilci želijo omejiti Trumpove izjave o “identiteti, pričanju ali verodostojnosti morebitnih prič”. Prav tako želijo omejitve komentarjev o “katerih koli strankah, pričah, odvetnikih, sodnem osebju ali potencialnih porotnikih, ki so zaničevalni, hujskaški ali zastrašujoči.”

Trditev tožilcev je bila s strani Trumpovega tiskovnega predstavnika zavrnjena. Dejal je, da ne gre za “nič drugega kot za očitno vmešavanje v volitve.” Trump je namreč vodilni kandidat v republikanski predsedniški tekmi.

Čas do 25. septembra,

Sodnica Chutkan je Trumpovi pravni ekipi dala čas do 25. septembra, da odgovori na zahtevo vlade.

Trump, ki je prvi kandidat za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024, je obtožen štirih kaznivih dejanj zaradi domnevnega načrtovanja za izničenje rezultatov volitev leta 2020. To je le ena od štirih kazenskih zadev, s katerimi se sooča. Trump se je pri vseh obtožbah izrekel za nedolžnega.

Sodnica Chutkan je že pred tem posvarila Trumpa pred dajanjem izjav, ki bi lahko ogrozile priče ali omadeževale poroto. Sodnica se je tudi strinjala, da ne bo grozil vpletenim v zadevo kot pogoj za izpustitev.

Trump je pred tem vložil predlog, v katerem je pozval Chutkan, naj se izloči iz primera. Trump v zahtevi trdi, da njene prejšnje izjave o nekaterih obtoženih v prejšnjih primerih 6. januarja razkrivajo pristranskost.

Chutkan je prejšnji mesec za datum sojenja določila 4. marec, kar je dan pred “supertorkom.” Tako imenovani “supertorek” je potencialno odločilni datum v republikanski predsedniški tekmi, ko bodo zvezne države od Maina do Kalifornije izvedle soočenja za nominacijo. Javnomnenjske raziskave kažejo, da Trump vodi z veliko razliko.

vir Foto: Wikimedia

Portal24