Tožilka Gončin zaradi nezaupanja odpovedala osebno varovanje

Foto: Policija

Tožilka Gončin zaradi nezaupanja odpovedala osebno varovanje

Mateja Gončin, tožilka specializiranega državnega tožilstva, znana po zastopanju v primerih hudega organiziranega kriminala, se je odločila za odpoved osebnemu varovanju, ki ga je zagotavljal center za varovanje in zaščito (CVZ), poroča Večer. Gončin, ki je skupaj s sodelavcem obravnavala primer umora Danijela Božića, umorjenega novembra 2019 s strani črnogorske kriminalne združbe Kavaški klan, je bila varovana oseba zaradi prejetih groženj. Po devetih mesecih varovanja je v četrtek tožilka storila drastičen korak in se odpovedala varstvu zaradi domnevnih nepravilnosti in nezaupanja v delo Policije in CVZ.

Tožilka je po službeni poti v tujini ugotovila, da je bila njena ekipa varnostnikov, ki so jo do tedaj strokovno in zanesljivo varovali, nenadoma zamenjana. Nova ekipa, ki jo od junija 2022 vodi Tomaž Brezic, naj bi bila kljub resnim grožnjam Kavaškega klana sestavljena iz neizkušenih varnostnikov. Vodstvo CVZ, ki vključuje tudi Branka Bediča, Roberta Kočevarja in Jano Šmit, je bilo večinoma imenovano že v času prejšnje vlade, medtem ko sta Brezic in njegov pomočnik Jurij Šubic napredovala pod trenutno vlado, poroča Večer.

Gončin je večkrat opozarjala na zaznane nepravilnosti v zvezi z njenim varovanjem, a brez odziva vodstva. Specializirano državno tožilstvo je potrdilo njeno odpoved varovanja, ki je bila po navedbah tožilke skorajda prisilna zaradi situacije. Ob tem namerava Gončin uporabiti vsa pravna sredstva proti vodilnim v CVZ, vključno s kazenskimi ovadbami in možnimi odškodninskimi tožbami, zaradi nezakonitega pregledovanja kamer v njenem domu in drugih nepravilnosti.

Ta odločitev je izpostavila resne skrbi glede varovanja in integritete slovenskega sistema zaščite in varnosti, vključno z vprašanji nezaupanja med organi, ki bi morali zagotavljati varnost in zaščito. Policija se na te navedbe ni odzvala, sklicujoč se na politiko neizdajanja informacij o varovanih osebah.

[Vir: Večer]; Portal24; Foto: Policija