Tožilstvo zavrglo ovadbo, ki jo je proti Bervar Sternad in Pirc Musar vložil Urbanija

Uroš Urbanija [Foto: zajem zaslona]

Tožilstvo zavrglo ovadbo, ki jo je proti Bervar Sternad in Pirc Musar vložil Urbanija

Ljubljansko tožilstvo je nedavno zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je vložil nekdanji direktor Urad vlade za komuniciranje (UKOM), Uroš Urbanija. Ovadba je bila usmerjena proti Katarini Bervar Sternad, predstavnici Pravne mreže za varstvo demokracije, in Nataši Pirc Musar, ki je sedaj predsednica države, a je takrat delovala kot odvetnica. Urbanija je omenjeni pravnici obtožil, da sta ga krivo ovadili, kar pa tožilstvo ni potrdilo.

Korenine te pravne sage segajo v maj 2021, ko je Pravna mreža za varstvo demokracije v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo proti Urbaniji. Ovadba ga je bremenila nespoštovanja zakonskih obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA). Urbaniji so očitali zlorabo položaja, prekoračitev uradnih pravic in opustitev uradnih dolžnosti, zaradi česar naj bi agenciji povzročil premoženjsko škodo v višini 520.000 evrov in tako huje ogrozil njen obstoj.

Urbanija je bil obtožen, da je večkrat zahteval dokumentacijo STA-ja, brez zakonske podlage ali ustreznega pooblastila za zastopanje vlade, ki je edini družbenik STA-ja. S svojimi zahtevami naj bi posegel v uredniško neodvisnost STA-ja in kršil več zakonskih določil, ki ščitijo delovanje agencije.

Kot odgovor na to ovadbo je Urbanija junija 2021 vložil protiovadbo proti Bervar Sternad in Pirc Musar, obtožujoč ju krive ovadbe. Urbanija je trdil, da sta, kot izobraženi pravnici, ob vložitvi ovadbe vedeli, da obtožbe proti njemu ne držijo, kar pa je tožilstvo, po treh letih preiskave, ocenilo kot neutemeljeno.

Katarina Bervar Sternad je ob zavrženju Urbanijeve ovadbe izpostavila pomembnost hitrih in učinkovitih pravosodnih postopkov za zaupanje v pravno državo. Izrazila je zaskrbljenost zaradi dolgotrajnosti postopka, ki ga je označila za “absolutno prepočasnega”, ter poudarila, da je takšno zavlačevanje škodljivo za percepcijo pravne države v očeh javnosti.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona