Tradicionalna jota: Okusno potovanje v srce slovenske kulinarike

Ko se temperature spustijo in nastopi čas za tople, nasitne jedi, je jota prava izbira. Ta tradicionalna enolončnica, doma v Furlaniji – Julijski krajini in Sloveniji, združuje okuse fižola, kislega zelja, krompirja in dimljenega mesa v edinstveni simfoniji okusov. Tukaj je preprost recept, s katerim lahko to udobno jed pripravite doma.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 250 g suhega rdečega ali belega fižola,
  • 500 g kislega zelja,
  • 2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana na kocke,
  • 200 g dimljenega mesa (npr. klobasa ali panceta), narezanega na kocke,
  • 1 velika čebula, nasekljana,
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana,
  • 2 lovorjeva lista,
  • Sol in poper po okusu,
  • 2 žlici oljčnega olja.

Navodila za pripravo:

  1. Fižol čez noč namočite v hladni vodi.
  2. Naslednji dan odcedite fižol in ga skuhajte v sveži vodi, dokler ni skoraj mehek.
  3. V velikem loncu na oljčnem olju prepražite čebulo, dokler ni zlato rjava. Dodajte česen, lovorjev list in dimljeno meso, pražite nekaj minut.
  4. Dodajte kislo zelje in krompir, premešajte in pražite še 5 minut.
  5. Dodajte skoraj kuhan fižol skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Po potrebi dodajte še vode, da pokrije vse sestavine.
  6. Kuhajte na nizki temperaturi 1 do 1,5 ure, občasno premešajte. Če je potrebno, dodajte več vode.
  7. Pred koncem kuhanja začinite s soljo in poprom.
  8. Postrezite vroče, idealno z rezino kruha.

Uživajte v tej topli, srčni jedi, ki vas bo popeljala v osrčje tradicionalnih okusov Furlanije in Slovenije.

Vir in foto: Portal24