Tradicionalne in hitre metode za sušenje fig doma

ByAlenka Mirnik

2. septembra, 2024 , ,
Fige [Foto: Pixabay]

Tradicionalne in hitre metode za sušenje fig doma

Sušenje fig je odličen način, kako ohraniti ta sladek in hranljiv sadež skozi vse leto. Fige so naravno bogate s sladkorjem in vlakninami, kar jih naredi za idealen prigrizek ali sestavino v različnih jedeh. Obstajata dve preizkušeni metodi za sušenje fig – sušenje na soncu in sušenje v pečici.

Ne glede na to, katero metodo sušenja izberete, je najprej pomembno, da pravilno pripravite fige. Uporabite zrele, vendar ne prezrele fige, saj prezrele hitro postanejo premehke in jih je težko sušiti. Fige nežno operite in jih posušite s čisto krpo. Če so fige zelo velike, jih lahko prerežete na pol, da pospešite postopek sušenja. Pri sušenju celih fig jih prebodite z zobotrebcem ali vilicami, kar bo omogočilo, da se vlaga lažje izloči.

Sušenje fig na soncu

Sušenje na soncu je tradicionalna metoda, ki je še vedno priljubljena zaradi enostavnosti in minimalne uporabe energije. Fige razporedite na mrežo ali pladenj, obložen s čistim muslinom ali drugim zračnim materialom. Postavite jih na sončno, toplo mesto, kjer je zagotovljen dober pretok zraka. Fige naj se sušijo 3 do 7 dni, odvisno od vremenskih pogojev in velikosti fig. Da preprečite dostop insektom, lahko fige pokrijete z muslinom ali fino mrežo. Redno jih obračajte, da se enakomerno posušijo.

Sušenje fig v pečici

Če živite v območju z manj sonca ali potrebujete hitrejši način sušenja, je sušenje v pečici odlična alternativa. Pečico segrejte na najnižjo možno temperaturo, običajno med 50 in 60 °C. Fige razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavite v pečico. Pomembno je, da vrata pečice pustite rahlo odprta, da lahko vlaga izhlapi. Fige sušite 8 do 12 ur, odvisno od njihove velikosti. Med sušenjem jih večkrat preverite in po potrebi obračajte.

Nasveti za popolno sušenje fig

Ne glede na izbrano metodo je nekaj dodatnih nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči popolne rezultate. Najprej poskrbite, da fige niso pretesno razporejene, saj potrebujejo prostor za enakomerno sušenje. Prav tako bodite pozorni na temperaturo – previsoke temperature lahko povzročijo, da se fige zapečejo namesto posušijo. Končno suhe fige shranite v nepredušnih posodah na suhem in hladnem mestu. Tako bodo ostale sveže več mesecev.

Sušenje fig je enostaven in učinkovit način za podaljšanje roka uporabnosti tega okusnega sadeža. Z izbiro prave metode in upoštevanjem osnovnih nasvetov lahko uživate v suhih figah skozi vse leto. Bodisi, da se odločite za tradicionalno sušenje na soncu ali hitrejše sušenje v pečici, končni rezultat bo vedno sladek in zadovoljiv prigrizek, ki bo obogatil vašo prehrano.

Portal24; Foto: Pixabay