Tradicionalno božično poleno brez veliko truda

ByA.K.

21. decembra, 2022

Tradicionalno božično poleno brez veliko truda

Božično poleno ali Bûche de Noël je tradicionalna božična rolada in izvira iz leta 1870, ko je pariškega slaščičarja navdihnil obred zažiganja polen v ognju na božični večer (tradicija starih Keltov).

Ko so se ognjišča zmanjševala in praksa zamrla, se je božično poleno z ognjišča preselilo na mizo. In sicer obliki zvitega biskvita. Biskvit so napolnili s kremo in okrasili s koščki čokolade in sladkornim prahom, da je videti kot poleno, ki se lesketa od snežink.

Ni se vam treba slepo držati tradicije

Če želite letos narediti božično poleno, se vam ni treba čutiti dolžnega, da ga pripravite v čokoladni izvedbi. Pomembno je le, da je okusno in primerno okrašeno za vas in vaše goste. Za to lepo sladico pa ne potrebujete bogastva.

Ko rolado premažete s stepeno sladko smetano, navadno ali z dodano čokolado, z nežnim vlečenjem vilic po površini ustvarite relief, ki spominja na lubje drevesa. 

Dober tek!

Predlogi za rolade…

Ottolenghi rolada iz meringa iz rjavega sladkorja

Ottolenghi rolada iz meringa iz rjavega sladkorja. Če bi okuse jeseni lahko združili v enega, bi bila ta rolada iz meringe rezultat, ki bi ga dobili. V roladi se združijo okusi segretega cimeta, medu, sladkih jabolk in pikantne pomaranče. Za pripravo sladice boste zaradi hlajenja potrebovali malo več časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem kosov sladice… več tukaj.

Rolada Paula

Čokoladna rolada z marmelado in smetano