Tragedija na Hrvaškem: Strmoglavljenje športnega letala zahtevalo eno življenje

Letalska nesreča na Hrvaškem [Foto: HGSS]

Tragedija na Hrvaškem: Strmoglavljenje športnega letala zahtevalo eno življenje

V tragični nesreči športnega letala na Hrvaškem je življenje izgubil inštruktor padalstva, štirje potniki pa so bili poškodovani. Letalo je strmoglavilo v gostem gozdu južno od Kerestinca, pri čemer so na prizorišče hitro posredovale ekipe civilne zaščite, gasilcev in reševalcev.

Po navedbah hrvaške uprave za civilno zaščito je bilo na letu prijavljenih pet potnikov. Inštruktor padalstva, ki je v nesreči izgubil življenje, je bil voznik reševalnega vozila iz Zaprešića. Med posadko je bil tudi vojak, ki se rekreativno ukvarja s padalstvom in je v nesreči utrpel le lažje poškodbe. Med poškodovanimi je tudi Veselka Klobučarić-Pirc, predsednica Padalskega kluba Hrvaška in evropska podprvakinja v skokih.

Prvi podatki kažejo, da je bila vzrok za strmoglavljenje letala Cessna 182 okvara motorja. Hrvaška gorska reševalna služba (HGSS) je zvečer podrobno opisala dogajanje in objavila fotografije reševanja. Prvo prijavo o strmoglavljenju so prejeli ob 16.13 uri, na teren pa so takoj poslali ekipe HGSS iz Samobora, Zagreba in Karlovca.

Ekipa HGSS Samobor je na prizorišče prispela ob 17.18, kjer so že bili prisotni policisti, gasilci in reševalci. Letalo je bilo najdeno na lokaciji Stupnički Obrež, ulica Micani v gozdu. Skupaj z delavci nujne medicinske pomoči so sodelovali pri triaži poškodovancev, zagotavljanju prve pomoči in pripravi poškodovancev na transport.

Štiri poškodovane in ena mrtva oseba

Po navedbah HGSS so našli štiri poškodovane osebe in eno smrtno poškodovano osebo. Ponesrečenca so s skupnimi močmi vseh služb prepeljali do vozila nujne medicinske pomoči. V intervenciji sta sodelovala tudi helikopter HMS in helikopter MUP, kar je omogočilo hitro pomoč poškodovancem in njihov hiter prevoz do najbližjih zdravstvenih ustanov.

“Letalo je strmoglavilo skozi krošnje dreves, iz zraka ga je bilo težko opaziti. Gozd je gost. Bilo je precej uničeno, obrnjeno je bilo na glavo,” je povedal eden od pripadnikov HGSS. “Večina ni huje poškodovanih, več je udarcev, travm, šokov …”

Alen Cepić, ki je bil med prvimi na prizorišču, je za medije povedal: “Letalo je padlo ravno, bilo je zlomljeno drevo, ki je stisnilo človeka. Drevo smo izvlekli, dvignili, eno ni preživelo, ostali so bili v redu. To je gozd, rastlinje, iz zraka se skoraj ne vidi, samo eno drevo je polomljeno. Takoj ko smo pomagali, smo šli pomagat pri iskanju.”

Nikola Horvatinčić je dodal: “Bil je močan udarec, slišal sem 911, vsi smo tekli v gozd iskat. Videti je bilo grozno, kri in zlomljeni ljudje, grdo je videti. Vesel sem, da sem lahko kolikor toliko pomagal.”

Odziv predsednika Plenkovića

Predsednik vlade Andrej Plenković je v spremstvu ministrov Beroša in Božinovića obiskal kraj nesreče. “Žal je ena oseba umrla, ostalim pa nudijo pomoč,” je dejal premier in se zahvalil civilni zaščiti za hitro reakcijo, gasilcem, policiji in pravočasno prispeli zdravstveni oskrbi, vključno z reševalno helikoptersko službo. Poudaril je, da so vse osebe hrvaški državljani.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da obstaja sum, da si je ena oseba poškodovala hrbtenico, zato so dvignili helikopter, ki jo je prepeljal v KB Dubrava. Dva lažje poškodovana so prepeljali v Vinogradsko bolnišnico, sopotnico s poškodbo glave pa na Rebro. Poškodovani niso v življenjski nevarnosti.

Ta tragični dogodek je opomin na pomen usklajenega delovanja vseh služb v kriznih razmerah. HGSS in druge nujne službe redno vadijo takšne scenarije, da so pripravljene na tovrstne in podobne intervencije. HGSS je izrekel sožalje svojcem pokojnika.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: HGSS