Tragedija na Lampedusi: Na migrantskem čolnu umrl novorojenček

Med reševalno operacijo pri italijanskem otoku Lampedusa so s čolna, polnega migrantov, žal odnesli truplo novorojenčka. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je mati otroka rodila med potovanjem iz Severne Afrike, preiskava smrti pa je v teku. V zadnjih treh dneh je na Lampeduso prispelo več kot 8.000 migrantov, zaradi česar je vodja Evropske komisije, Ursula von der Leyen, potem ko je Italija zaprosila za pomoč EU, napovedala svoj obisk.

Podrobnosti operacije

Po poročanju italijanskega časnika Corriere Del Mezzogiorno so materi med popadki pomagali tovariši na majhnem čolnu. Otrokovo truplo so kasneje položili v belo krsto in odpeljali na pokopališče v okrožju Imbriacola na Lampedusi. V začetku tega tedna se je med drugo reševalno operacijo, potem ko se je prevrnil čoln, ki je prevažal nezakonite migrante čez morje iz severne Afrike, utopil petmesečni deček.

Nevzdržen pritisk migracij

Italijanska premierka Giorgia Meloni je izjavila, da je država pod “nevzdržnim pritiskom” zaradi pritoka nezakonitih migrantov in si prizadeva za pomorsko blokado Evropske unije, ki bi ladjam preprečila prečkanje Sredozemskega morja do italijanske obale. Italijanski Rdeči križ je sporočil, da v sprejemnem centru, namenjenem za 400 prihodov, trenutno skrbi za približno 2.500 ljudi. Prostovoljci in osebje ves teden zagotavljajo tisoče obrokov, nove prišleke pa poskušajo repeljati na Sicilijo in drugam. Do sedaj je v Italijo letos prispelo skoraj 126.000 migrantov, kar je približno dvakrat več kot v enakem obdobju lani.

Poziv k hitremu ukrepanju

Premierka Meloni je pozvala von der Leyen, da osebno spozna resnost situacije, s katero se soočajo in nemudoma pospeši izvajanje sporazuma s Tunizijo. Severnoafriška država je postala glavno izhodišče afriških migrantov, ki poskušajo doseči Evropo. EU je julija podprla dogovor s 110 milijoni evrov za zaustavitev tihotapljenja, krepitev meja in vračanje migrantov.

Protesti prebivalcev Lampeduse

Povečanje števila prihodov migrantov je v soboto povzročilo proteste prebivalcev Lampeduse, ki so protestirali proti načrtom za izgradnjo novega šotorskega taborišča za sprejem nezakonitih migrantov. “Lampedusa pravi stop! Nočemo šotorskih taborišč. To sporočilo je za Evropo in italijansko vlado. Prebivalci Lampeduse so utrujeni,” je dejal eden od protestnikov.

vir Foto: Wikipedia (fotografija je simbolna)

Portal24