Tragedija v Italiji, v brodolomu umrlo najmanj 45 migrantov

Tragedija na jugu Italije, v brodolomu umrlo najmanj 45 migrantov

V brodolomu nedaleč od mesta Crotone v Kalabriji je umrlo vsaj 45 migrantov, vključno z nekajmesečnim dojenčkom.

Poleg 45 mrtvih so rešili enainosemdeset ljudi, od tega jih je bilo 22 hospitaliziranih. “Po mnenju preživelih je bilo na krovu od 140 do 150 ljudi,” je za Reuters povedala Manuela Curra, predstavnica provinčne vlade.

Ladja je treščila na skale

Gasilci so povedali, da je bilo na plovilu, ki se je razbilo na skalah nekaj metrov od obale okoli 200 ljudi.

Curra je za Reuters povedala, da je migrantska ladja pred tremi ali štirimi dnevi izplula iz Izmirja v Turčiji. Dodala je, da so bili na njej ljudje iz Afganistana, Pakistana in Somalije.

“Kalabrija žaluje”

“Utopilo se je na desetine ljudi, vključno z otroki, mnogi pa veljajo za pogrešane. Kalabrija žaluje. To je strašna tragedija,” je dejal predsednik regije Roberto Occhiuto.

Papež Frančišek je dejal, da moli za vse te ljudi.

”Molim za vsakega izmed njih, za pogrešane in preživele migrante,” je dejal papež v tedenskem nagovoru vernikom na dan sv. Petra.

Ostanki ladje po plaži

Italijanska policija je objavila fotografije ostankov lesenega plovila, ki ležijo po plaži. Tam so tudi številni reševalci in rešenimi migranti, ki so na plaži čakali na prevoz v sprejemne centre.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je ob izrazu “globoke žalosti” zaradi nesreče dejala, da je “zločin spustiti komaj 20-metrsko ladjo z 200 ljudmi in slabo vremensko napovedjo na morje”. Meloni je poudarila, da si italijanska vlada prizadeva preprečiti tovrstne incidente, in pozvala k večjemu sodelovanju med državami odhoda in izvora migrantov.

https://twitter.com/manolo_loop/status/1629814295516020737?s=20

Italija je pred dnevi sprejela kontroverzna pravila o reševanju migrantov

Nesreča se je zgodila nekaj dni po tem, ko je italijanski parlament sprejel nova pravila o reševanju migrantov. Novi zakon humanitarne ladje zavezuje, da se po eni reševalni akciji vrnejo v pristanišče in da ne posredujejo v drugih situacijah, čeprav žrtve niso daleč stran.

Poleg tega so ta pristanišča pogosto zelo oddaljena, kar dodatno oteži večkratne reševalne akcije. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo na tak način prišlo skoraj 14.000 migrantov, v primerjavi s 5200 v enakem obdobju lani in 4200 leta 2021.

Nevladne organizacije so jih rešile le manjši del, večini pa sta pomagali obalna straža ali mornarica. Vlada nevladnim organizacijam očita, da spodbujajo migrante k prihodu in spodbujajo tihotapce ljudi. 

Foto: zajem zaslona