Tragedija v Libiji: Poplava v Derni zahtevala 2300 življenj, število pogrešanih narašča

Po uničujoči poplavi, ki je prizadela pristaniško mesto Derna na vzhodu Libije, so žrtve zavili v vreče in odeje in jih pokopali v množične grobove. Umrlo je najmanj 2300 ljudi, ko je reka podobna cunamiju v nedeljo, potem ko je med nevihto Daniel počil jez, zajela mesto. Približno 10.000 ljudi še vedno pogrešajo, zato se pričakuje, da bo število žrtev še naraslo.

Mohammed Qamaty, prostovoljec v Derni, je povedal, da reševalci še vedno iščejo žrtve. “Pozivamo vse mlade Libijce, vse, ki imajo diplomo ali kakršno koli zdravstveno oskrbo, naj pridejo in nam pomagajo,” je dejal za tiskovno agencijo Reuters. “Primanjkuje nam medicinskih sester, potrebujemo pomoč.”

Politične razmere ovirajo reševalna prizadevanja

Pomoč je začela prihajati iz Egipta in drugih držav, vendar reševalna prizadevanja ovirajo politične razmere v Libiji, ki je razdeljena med dve rivalski vladi. ZDA, Nemčija, Iran, Italija, Katar in Turčija so med državami, ki so sporočile, da so poslale ali so pripravljene poslati pomoč.

Strokovnjaki za vodno inženirstvo so povedali, da je prvi odpovedal jez približno 12 km od Derne, voda pa je odtekla po dolini in premagala drugi jez bližje mestu. Videoposnetki prikazujejo reko poplavne vode, ki se vije skozi mesto s približno 100.000 prebivalci, avtomobili pa nemočno poskakujejo v toku.

Hisham Chkiouat iz libijske vlade s sedežem na vzhodu je za BBC Newshour povedal: “Bil sem šokiran nad tem, kar sem videl. Bilo je kot cunami.” Minister za zdravje vzhodne Libije Othman Abduljaleel je dodal: “Bili smo osupli nad obsežnostjo uničenja. Tragedija je zelo pomembna in presega zmožnosti Derna in vlade.”

Vlada v Tripoliju poslala pomoč kljub političnemu razhodu

Libija je v političnem kaosu, odkar je bil dolgoletni vladar polkovnik Moamer Gadafi, strmoglavljen in ubit leta 2011, zaradi česar je država dejansko razdeljena. Kljub temu je vlada v Tripoliju poslala letalo s 14 tonami medicinskega materiala, vrečami za trupla in več kot 80 zdravniki in reševalci.

Derna je bila nekoč trdnjava skrajnežev iz skupine Islamska država, vendar so jih nekaj let pozneje pregnale sile, zveste generalu Kalifi Haftarju, zavezniku vzhodne administracije. General je dejal, da vzhodni uradniki trenutno ocenjujejo škodo, da bi lahko obnovili ceste in ponovno vzpostavili elektriko, da bi pomagali reševalnim prizadevanjem.

Foto: X

Portal24