Tragedija v Londonu: 14-letnik umrl v napadu z mečem

ByAna Koren

30. aprila, 2024 , ,

Tragedija v Londonu: 14-letnik umrl v napadu z mečem

V zgodnjih jutranjih urah torka je vzhodni London doživel enega izmed najhujših incidentov zadnjega časa, 36-letni moški, je oborožen z mečem, napadal mimoidoče blizu podzemne postaje Hainault. Napad je zahteval življenje 14-letnega dečka in resno poškodoval štiri osebe, vključno z dvema policistoma.

Incident se je začel, ko je Metropolitanska policija prejela klice o vozilu, ki je zapeljalo v hišo v Thurlow Gardens. Kmalu po tem je moški izvedel serijo nasilnih napadov z mečem, ki so trajali okoli 20 minut. Policija je 22 minut po prvem klicu osumljenca onesposobila z elektrošokerjem in ga aretirala. Ta hitri odziv je preprečil nadaljnje nasilje, a žal prepozno za mladega dečka, ki je zaradi zadobljenih ran umrl v bolnišnici.

Lokalni prebivalci so poročali o dramatičnih prizorih, ko so jih prebudili kriki in zvoki pretepa. Prizorišče je bilo preplavljeno z vozili nujne pomoči, medtem ko so reševalci in policisti poskušali obvladati situacijo. Eden izmed stanovalcev, ki živi v bližini mesta napada, je opisal, kako je moški mahal z mečem in se soočal s policisti in reševalnimi ekipami, preden je bil aretiran.

Po besedah šefa Policije Stuarta Bella sta dva policista utrpela hude poškodbe, ki bodo zahtevale kirurški poseg, vendar nista življenjsko ogrožena. Hospitalizirana sta tudi dva civilista, njuno stanje je stabilno. Bell je izpostavil pogum vseh nujnih služb, ki so se odzvale na klic.

Varnostne in pravne posledice

Metropolitanska policija je izrazila prepričanje, da incident ni povezan s terorizmom, in dodala, da verjamejo, da je osumljenec deloval sam. Incident se je zgodil le dva dni pred županskimi volitvami v Londonu, kjer je kriminal ena od ključnih tem razprave.

Premier Rishi Sunak in župan Londona Sadiq Khan sta izrazila svojo žalost in šok nad dogodki ter se zahvalila reševalnim službam za njihov pogum in hiter odziv. Notranji minister James Cleverly je poudaril pomen tega, da se ne špekulira in deli nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Minister je javnost pozval, naj sodeluje s policijo pri zagotavljanju informacij.

Policija nadaljuje z intenzivno preiskavo dogodka, pri čemer se osredotoča na motivacijo napadalca in morebitne duševne težave, ki bi lahko vplivale na njegovo vedenje. Ta tragedija bo nedvomno imela dolgoročne posledice za skupnost in varnostne politike v mestu.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Zajem zaslona