Tragični dvojni napad v Odesi zahteval vsaj 16 življenj

ByA.K.

15. marca, 2024 , ,
Napad v Odesi [Foto: Zajem zaslona]

Tragični dvojni napad v Odesi zahteval vsaj 16 življenj

V petkovem ruskem raketnem napadu na Odeso, ukrajinsko črnomorsko pristaniško mesto, je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, več kot 70 pa jih je bilo ranjenih. To zadnje dejanje agresije je del serije napadov, ki jih je Moskva izvedla v zadnjih tednih, pri čemer so bili tarča tako stanovanjska območja kot tudi vitalna infrastruktura mesta. Rusi so uporabili tragična taktika, poznano kot “dvojni udarec”. Omenjeno pomeni napad v času, ko prvi reševalci hitijo na pomoč žrtvam prvega napada. Druga raketa je bila namerno usmerjena na isto lokacijo, s ciljem napada na reševalne ekipe, kar je povzročilo smrt enega reševalca in enega delavca nujne službe.

Napad je povzročil obsežno škodo na približno desetih hišah in infrastrukturi reševalnih služb. Požari, ki so izbruhnili kot posledica napada, so zahtevali takojšnje in obsežne intervencije ukrajinske službe za nujne primere in lokalnih oblasti. Guverner Oleh Kiper je podal podrobnosti o razsežnostih škode in razglasil dan žalovanja v Odesi, kar je bil že drugi tak primer v manj kot dveh tednih.

Rusija je v poletnih mesecih intenzivirala svoje napade na Odeso, ključno južno pristanišče, ki je dom približno milijonu prebivalcev. Napadi so bili večinoma usmerjeni proti pristaniškim objektom, z namenom motiti izvoz ključnih ukrajinskih dobrin, kot so žitni pridelki in gnojila, ter ogroziti pomorsko plovbo v Črnem morju.

Poleg Odesi so tudi druge regije v Ukrajini doživele napade. V Vinici, osrednji regiji Ukrajine, sta dva človeka izgubila življenje in trije so bili ranjeni po tem, ko je ruski dron zadel stavbo. Ukrajinske zračne sile so poročale o uspehu, saj so sestrelili 27 brezpilotnih letal Shahed, ki jih je izstrelila Rusija nad več regijami, vključno s Harkovom, Vinico, Kirovogradom, Mikolajvom, Hmelnickijem in Kijevom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: