Trajnostne plaže 2024: Odkrijte najčistejše in najlepše kotičke Evrope

Foto: Pixabay [Fotografija je simbolna]

Trajnostne plaže 2024: Odkrijte najčistejše in najlepše kotičke Evrope

Iščete popolno destinacijo, ki združuje neokrnjeno naravo in zavezanost trajnosti? Letošnja raziskava Tripadvisorja je pokazala, da več kot polovica popotnikov daje prednost okolju prijaznim destinacijam, s čimer postaja trajnost ključni faktor pri izbiri počitniških lokacij. Med številnimi čudovitimi kraji, ki so pritegnili pozornost zaradi svojih trajnostnih prizadevanj, so se na vrhu lestvice najboljših plaž za leto 2024 pojavile prav evropske destinacije.

Sandbanks, Združeno kraljestvo

Na vrhu lestvice najbolj trajnostnih plaž se je zasidrala plaža Sandbanks v Združenem kraljestvu, ki s svojo modro zastavo že več kot 30 let dokazuje visoke standarde čistoče in varnosti. Ta britanski biser, pred kratkim hvaljen s strani Evropske komisije, ponuja idealno destinacijo za družine, ki iščejo miren oddih ob čistem peščenem obrežju.

Obiskovalci plaže poudarjajo njeno urejenost in čistočo, ki jo zagotavljajo tudi prostovoljni pobiralci smeti. Pesek na Sandbanksu je zlat in mehak, kar otrokom omogoča brezskrbno gradnjo peščenih gradov, medtem ko se starši lahko sprostijo na bližnjem otroškem igrišču.

Poleg neposrednih užitkov, ki jih ponuja obala, Sandbanks navdušuje tudi s svojimi osupljivimi razgledi na naravne znamenitosti, kot so Studland in Old Harry Rocks. V jasnih dneh lahko celo uzrete otok Wight, kar priča o edinstveni lepoti te lokacije.

Plaža Sandbanks se nahaja na majhnem polotoku, ki prečka ustje pristanišča Poole, in je dostopna z več načini prevoza, vključno z trajnostnimi opcijami, kot so avtobusi in poletni trajekti. Čeprav je poletje priljubljen čas za obisk, je plaža privlačna tudi v hladnejših mesecih, ko ponuja mirne sprehode in razgled na razkošne nepremičnine ob obali.

Tripadvisorjevo priznanje plaži Sandbanks kot vodilni trajnostni destinaciji je pomemben korak naprej v promociji okolju prijaznega turizma. Z vključitvijo kategorije najbolj trajnostnih plaž v svojo letno lestvico, Tripadvisor in trajnostno potovalno podjetje BeCause poudarjata pomen ohranjanja naravnih lepot za prihodnje generacije.

Plaža Galissas v Grčiji

Plaža Galissas, uvrščena na peto mesto na Tripadvisorjevi lestvici, je kot nalašč za ljubitelje morskih globin in tiste, ki si želijo sprostitve ob obali. Ta zaščiten zaliv se nahaja na zahodni obali otoka Syros in je obdan z visokimi pečinami, kar ustvarja idealne pogoje za snorklanje v mirnih plitvih vodah. Obiskovalci lahko uživajo v čisti in bistro vodi ter izkoristijo dobro dostopnost za invalide. Lokalne taverne v bližnji vasi ponujajo edinstvene lokalne okuse, medtem ko lahko iz kapele Agia Pakou ujamete čudovite razglede ali raziskujete starodavne ruševine mesta Galissas.

Z direktnim avtobusom iz glavnega mesta Syrosa, Ermoupolija, lahko do plaže pridete v približno 20 do 30 minutah. To potovanje je še posebej priročno za tiste, ki prihajajo iz tujine preko tamkajšnjega letališča.

Plaža Nissi na Cipru

Plaža Nissi, zasidrana v letovišču Ayia Napa, je znana po svoji dolžini, čistoči, in prejela je prestižno modro zastavo. Ta 500 metrov dolga peščena plaža je postala znana zaradi svoje slikovitosti in raznolikosti, od mirnega vzhodnega konca do živahnega zahodnega dela, ki je poln nočnega življenja. Nissi Bay Beach Bar ponuja glasbo in zabavo za tiste, ki iščejo živahnejšo izkušnjo.

Iz letališča Larnaca je plaža oddaljena približno 35 kilometrov, z avtobusom pa pot traja okoli ene ure. Za obiskovalce Ayia Nape je na voljo direkten avtobus do plaže, ki vozi vsakih 20 minut.

Ostale evropske plaže na seznamu

Plaže v Veliki Britaniji, Grčiji, Cipru, Malti, in Španiji dominirajo seznam 10 najbolj trajnostnih plaž, vključno s Saundersfootom v Walesu, Mellieho na Malti, Myrtosom v Grčiji in Playa Blanca na Lanzarotu. Izven Evrope so na seznam uvrščene tudi plaže Radhanagar v Indiji, Corniche v ZAE in Camp’s Bay v Južni Afriki, kar poudarja globalno prizadevanje za ohranjanje in promocijo trajnostnega turizma.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: