Trbovlje: zaradi grožnje poostrili varnostne ukrepe na osnovni šoli

ByAna Koren

5. maja, 2023 , ,
Foto: Policija

Trbovlje: zaradi grožnje poostrili varnostne ukrepe na osnovni šoli

Ob začetku pouka na osnovni šoli v Trbovljah so bili zaradi grozilnega sporočila prisotni policisti. Prav tako so poostrili so tudi dežurstva učiteljev na hodnikih.

Policijo je včeraj okoli 18. ure ravnateljica Osnovne šole Trbovlje obvestila, da je prejela elektronsko sporočilo z grozilno vsebino.  

“Na obvestilo smo se nemudoma odzvali in v sodelovanju s šolo izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, ki jih bomo izvajali, dokler bo to potrebno. Hkrati so policisti zavarovali dokaze in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja,” je sporočil predstavnik ljubljanske policijske uprave Tomaž Tomaževic. 

Zaradi dogodkov v Srbiji večja pozornost

Sporočilo je prispelo na služben naslov ravnateljice Petre Čede. “Zaradi dogodkov, ki se dogajajo v Srbiji, smo še bolj pozorni in občutljivi na kakršna koli sporočila, ki bi lahko vzbudila skrb. Ker se zavedamo resnosti situacije, smo takoj sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti naših učencev, učiteljev in ostalega osebja.”

Dodala je, da so o zadevi nemudoma obvestili vse pristojne službe, poleg Policije tudi občino ter ministrstvi za izobraževanje in notranje zadeve. Sporočilo o dogajanju so poslali tudi staršem učencev.

“V sodelovanju z lokalnimi oblastmi in pristojnimi varnostnimi službami smo okrepili varnostne ukrepe in sprejeli dodatne preventivne ukrepe. Policija je bila v začetku pouka prisotna, poostrena so dežurstva učiteljev na hodnikih. Otroci se po šoli normalno, prosto gibajo, pouk poteka po urniku, učenci se počutijo dobro. Manjka približno 10 odstotkov učencev, kar je običajno,” je pojasnila ravnateljica. 

Poziv Policije: Bodite pozorni na znake stisk pri mladostnikih

Pred medije je zaradi dogajanja v Trbovljah stopil Tomislav Omejec, vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU). Po besedah Omejca avtorja groženj še niso identificirali, saj se skriva za nadimkom in lažnimi profili, zato še vedno potekajo vsi nujni ukrepi za zavarovanje šolskega okoliša. Te izvajajo ne le v okolici OŠ Trbovlje, ampak tudi na podružničnih šolah. 

Policija vse grožnje jemlje resno, pri tem je pomembno, da dobijo čim več informacij, ki jih lahko pripeljejo do avtorja groženj.  Omejec je pojasnil, da potrebujejo čim več elementov, na podlagi katerih bodo lahko ovrednotili stopnjo grožnje, dokler jim to ne bo uspelo, pa bo Policija zagotavljala povečano prisotnost v okolišu. “Dokler bo resnost grožnje obstajala, bodo tudi varnostni ukrepi primerni,” je še dejal. 

Ob tragičnih dogodkih v Srbiji je Omejec izpostavil, da je stopnja identifikacije mladostnikov z dogodki, ki se zgodijo v bližini, zelo visoka.

“Kar pomeni, da je za Policijo tudi stopnja potencialne nevarnosti, da se v Sloveniji to ponovi, narasla. Ne bomo kazali represije, vendar smo stopnjo pripravljenosti in stopnjo sodelovanja s šolskimi vodstvenimi delavci okrepili in se povezali tudi z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in določene ukrepe skupaj in usklajeno izvedli,” je povedal Omejec. Smernice za vodstva osnovnih in srednjih šol so oblikovali na današnjem sestanku.

Opozoril je tudi na vse večje stiske otrok in mladostnikov.

“V zadnjih treh letih, odkar merimo prijave medvrstniškega nasilja, stisk otrok, so se te povečale za 40 odstotkov,” je poudaril. Nanje jih opozorijo tisti, ki so otrokom najbližje, največkrat so to vrstniki. Omejec je ob tem je nagovoril mladostnike, naj opozorijo na stiske svojih vrstnikov. Naj opozorijo na medvrstniško nasilje.

“S svojo ignoranco ali sodelovanjem pri medvrstniškem nasilju lahko pripomorejo k tragičnim posledicam,” je spomnil. Potem so tu še starši, trenerji, šolsko osebje, torej vsi, ki so z mladostniki v stiku, pozorni naj bodo na znake stisk.   

vir Foto: Policija