Trend padanja borznih indeksov se nadaljuje

Trend padanja borznih indeksov se je na Wall Streetu nadaljeval že drugi dan zapored, saj so se vlagatelji soočili z novimi gospodarskimi podatki, ki so dodatno oslabili njihovo upanje, da bo ameriška centralna banka že marca začela zniževati obrestne mere. Dow Jones je izgubil 0,25 odstotka, padec ga je pripeljal na 37.266 točk. S&P 500 je zdrsnil za 0,56 odstotka, dosegel je 4739 točk. Indeks Nasdaq je izgubil 0,59 odstotka in se ustavil pri 14.855 točkah. Ključno za vlagatelje je bilo presenečenje, da se je v decembru potrošnja v ZDA povečala za 0,6 odstotka na mesečni ravni, kar je preseglo pričakovanja.

Čeprav je to pozitiven znak, ki kaže na rast osebne potrošnje, ki je glavna gonilna sila bruto domačega proizvoda (BDP), so vlagatelje premagali pomisleki o zniževanju obrestnih mer. Rast potrošnje lahko namreč pripomore k rasti plač in povpraševanja, kar pa bi lahko spodbudilo tudi rast cen življenjskih potrebščin.

Nižje tudi evropske borze

Poleg tega so se znižale tudi evropske borze. To pa pomeni, da bi lahko inflacija ostala na višjih ravneh dlje, kot se je pričakovalo. Slednje bi lahko FED odvrnil od znižanja obrestnih mer. Po koncu lanskega leta so se tečaji delnic močno dvignili, saj so vlagatelji upali na agresivno znižanje obrestnih mer na marčevskem zasedanju FED-a.

Vendar so ti upi počasi splahnili, saj gospodarstvo ostaja stabilno in šef centralne banke sporoča, da ni nujno, da se hiti z zniževanjem obrestnih mer. Pred desetimi dnevi so vlagatelji ocenjevali skoraj 80-odstotno verjetnost, da bo FED marca znižal obrestne mere. Omenjene možnosti so se zdaj zmanjšale na 55 odstotkov.

To je povzročilo zvišanje donosov obveznic, kar je negativno vplivalo na delnice podjetij, ki so izredno občutljiva na spremembe donosov. Posledica tega je bil padec indeksa nepremičninskega sektorja S&P 500 za 1,9 odstotka. Pod pritiskom so bile tudi delnice številnih tehnoloških velikanov, kot so Amazon, Nvidia, Alphabet in Tesla, ki so zabeležili padce med 0,5 in 2 odstotka.

Včeraj so se tečaji delnic znižali tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je oslabel za 1,48 odstotka, dosegel je 7446 točk. Frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,84 odstotka in padel na 16.431 točk. Pariški CAC pa je izgubil 1,07 odstotka in se ustavil pri 7318 točkah.

vir; Foto: Freepik; Portal24