Trend zmanjševanja brezposelnosti tudi v marcu

Foto: Freepik

Trend zmanjševanja brezposelnosti tudi v marcu

V Sloveniji se je trend zmanjševanja brezposelnosti nadaljeval tudi v marcu, ko se je število registriranih brezposelnih oseb znižalo na 46.877. To predstavlja zmanjšanje za 5,7 odstotka v primerjavi s februarjem in za 6,9 odstotka v primerjavi z marcem prejšnjega leta, je sporočil Zavod RS za zaposlovanje. Brezposelnost je s tem skoraj dosegla rekordno nizko raven iz septembra prejšnjega leta, ko je bilo uradno brez dela 45.999 oseb.

Marca je bilo na novo registriranih 4292 brezposelnih, kar je 8,3 odstotka manj kot v februarju in 0,7 odstotka manj kot v istem mesecu lani. Med temi so prevladovali primeri zaradi izteka zaposlitev za določen čas (1695 oseb), presežni delavci (806), osebe brez dela zaradi stečajev (46) in iskalci prve zaposlitve (400).

Prijava novih primerov brezposelnosti kaže na zmanjšanje števila oseb, ki so ostale brez dela zaradi izteka zaposlitve za določen čas za 13,5 odstotka, presežnih delavcev za 20,5 odstotka in zaradi stečajev za 48,9 odstotka v primerjavi s predhodnim mesecem. Nasprotno pa se je število iskalcev prve zaposlitve povečalo za 4,4 odstotka.

V primerjavi z marcem prejšnjega leta se je število novoprijavljenih presežnih delavcev povečalo za 7,8 odstotka in stečajnikov za 91,7 odstotka. Po drugi strani pa je bilo za 10,2 odstotka manj brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas in za 2,7 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve.

Med brezposelnimi, ki so se v marcu prijavili na Zavodu RS za zaposlovanje, prevladujejo osebe iz predelovalnih dejavnosti in trgovine; vzdrževanja in popravil motornih vozil.

Odjavljeni iz evidence v marcu

Od skupno 7131 brezposelnih oseb, odjavljenih iz evidence v marcu, se jih je 5078 zaposlilo ali samozaposlilo, kar je za 7,9 odstotka več kot februarja, vendar za 2,9 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Med novozaposlenimi prevladujejo prodajalci, tajniki, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalci suhomontažne gradnje, štukaterji, zidarji, delavci za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilci, strežniki, gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščniki, uradniki za nabavo in prodajo, vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarji in komercialni zastopniki za prodajo.

Zmanjšanje brezposelnosti in uspešno zaposlovanje kažeta na pozitivne trende na trgu dela v Sloveniji, kljub izzivom, kot so izteki zaposlitev za določen čas in stečaji. Nadaljevanje teh trendov bi lahko pripomoglo k še večji stabilnosti in rasti slovenskega gospodarstva.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik