Tretjina mladih moških v Nemčiji meni, da je nasilje nad žensko sprejemljivo

Tretjina mladih moških v Nemčiji meni, da je nasilje nad ženskami sprejemljivo, kaže nova raziskava, ki jo je naročila otroška dobrodelna organizacija Plan International Germany. Skupina 1000 moških in 1000 žensk, starih od 18 do 35 let iz vse Nemčije, je odgovarjala na vprašanja iz spletnega vprašalnika.

34 odstotkov moških v tej starostni skupini je priznalo, da so bili v preteklosti do svoje partnerke nasilni, da bi “dobili spoštovanje”. 33 odstotkov jih je dejalo, da se jim zdi sprejemljivo, če med prepirom občasno “izgubijo nadzor” in udarijo partnerko.

V delu vprašalnika, ki raziskuje odnos do obtoževanja žrtev in dvojnih meril, je 50 odstotkov moških odgovorilo, da ne bi želeli razmerja z žensko, ki ima veliko spolnih partnerjev, medtem ko se je s to trditvijo strinjalo 20 odstotkov anketiranih žensk.

Raziskave so tudi pokazale, da se pričakovanja v zvezi med moškimi in ženskami zelo razlikujejo. Nekaj ​​več kot polovica moških, 52 odstotkov, si je želelo razmerje, v katerem bi zaslužili večino denarja, ženska pa bi skrbela za otroke in gospodinjska opravila. Več kot dve tretjini anketirank se s to idejo ne strinjata in si želita enakopravnega partnerstva in skupnega odločanja.

Nekaj ​​manj kot polovica vprašanih, kar 48 odstotkov, je izrazila odpor do javnega razkazovanja istospolne usmerjenosti. Pravijo, da se zaradi tega počutijo “vznemirjeno”.

“To se mora nujno spremeniti”

Nemška zvezna organizacija za enakost pravi, da so razkritja “šokantna”. “Po raziskavi Plan International Germany vsak tretji mladenič meni, da je nasilje nad ženskami ‘sprejemljivo’. To se mora nujno spremeniti!,” sporočili iz organizacije.

K spremembam je pozval tudi Karsten Kassner iz Zveznega moškega foruma, skupine, ki se zavzema za enakost spolov. Pravi, da je “problematično, da tretjina anketiranih moških banalizira fizično nasilje nad ženskami.”

Po podatkih nemške policije je bilo leta 2021 v Nemčiji 115.000 žensk žrtev nasilja v intimnem partnerju. Nemčija ima tudi eno najvišjih stopenj femicidov v Evropi. Femicid je problem, ki se je med pandemijo še poslabšal.

vir Foto: Pexels Portal24