Azijske delnice so danes po nočnih padcih na Wall Streetu močno zdrsnile. Dolar zaenkrat drži najvišjo vrednostjo prejšnjega tedna. Trgovci se osredotočajo predvsem na sestanke centralnih bank in zgodnji fazi sezone objav dobičkov v ZDA.

MSCI-indeks je padel za 0,46 odstotka. Včeraj je zrasel za 1,8-odstka, vrača se proti dveletni najnižji vrednosti prejšnjega tedna.

Azijske tehnološke delnice, kot so Alibaba, Samsung in Nintendo, so blažile padce, potem ko so se ameriški delniški trgi čez noč znižali. Na slednje so vplivala poročila, da Apple načrtuje upočasnitev rasti zaposlovanja in porabe.

Terminske pogodbe ameriških S&P in Nasdaq so se v zgodnjem azijskem trgovanju podražile za približno 0,3 odstotke. Nikkei  je pridobil 0,8 odstotka.

Trgi po sestanku Fed-a naslednji teden pričakujejo velik dvig obrestne mere in sicer za 75 bazičnih točk. S čimer pa se odmikajo možnosti enormnega dviga za 100 bazičnih točk.

Umik od pričakovanega dviga za 100 bazičnih točk konec prejšnjega tedna pripomogel k petkovi rasti delnic v ZDA in včerajšnji rasti v Aziji in Evropi.

Evropska centralna banka in Banka Japonske se bosta sestali v četrtek. Na splošno se pričakuje, da bo ECB začela zviševati obrestne mere z najnižjih vrednosti iz obdobja pandemije s povišanjem za 25 bazičnih točk. Od BOJ se pričakuje le malo sprememb. 

Goldman Sachs Group Inc je po poročanju o 48-odstotnem padcu četrtletnega dobička opozoril, da lahko upočasni zaposlovanje in zmanjša stroške, saj se gospodarski obeti slabšajo. Ker pa so številke še vedno presegle pričakovanja analitikov, so se njihove delnice podražile za 2,5 odstotka.

Valute

Na valutnih trgih se dolar počasi umika od najvišjih vrednosti v dvajsetih letih, ki jih je dosegel prejšnji teden.

Evro je pri 1,0143 dolarja. Jen je pri 138,34 za dolar, kar je pod najnižjo vrednostjo 139,39 v 24 letih, ki jo je dosegel prejšnji teden.

Referenčna 10-letna donosnost v ZDA je znašala 2,9781 odstotka.

Dveletni donos je znašal 3,1702 odstotka.

Nafta je trgovala nespremenjeno. Zmanjšala je zgodnje izgube, čez noč je pridobila 5 odstotkov.

Cena nafte Brent je bila 106,30 dolarja za sod. Ameriška nafta je bila 102,58 dolarja za sod. Promptno zlato je ostalo pri 1.706 dolarja za unčo.

Foto in vir: Reuters

By A.K.

Komentar: