Trgi ob konfliktu v Gazi in pričakovanjih odločitev centralnih Bank neodločni

Ponedeljek je na azijske delniške trge prinesel nestanovitno gibanje. Prodor Izraela v Gazo je namreč povzročil strahove pred širšim konfliktom tik pred zasedanji centralnih bank v Združenih državah, Veliki Britaniji in na Japonskem. Pri slednji se pričakuje morebitna zaostritev politike.

Sezona poročanja o zaslužkih se nadaljuje. Podjetja, kot so Apple, Airbnb, McDonald’s, Moderna in Eli Lilly & Co, bodo o svojih rezultatih poročali ta teden. Dosedanji rezultati so bili slabi, kar je prispevalo k umiku S&P 500 v območje korekcije pri 4.117 točkah.

“Cenovni ukrep je zaskrbljujoč, saj SPX ni uspel zaščititi ključne ravni 4200. Obstaja tveganje, da se bo pred dvigom gibala proti 200-tedenskemu drsečemu povprečju pri 3941 točkah pred,” so povedali analitiki BofA.

Terminske pogodbe na S&P 500 so se dvignile za 0,3 odstotka na 4.151 točk. Terminske pogodbe na Nasdaq so dodale 0,5 odstotka. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so zdrsnile za 0,2 odstotka. Terminske pogodbe FTSE pa so ostale nespremenjene.

MSCI indeks se je znižal za 0,2 odstotka, prejšnji teden pa je dosegel najnižjo vrednost v enem letu. Kitajski blue chips (.CSI300) so se okrepili za 0,1 odstotka.

Delnice skupine China Evergrande Group so v ponedeljek padle za 20 odstotkov. Hongkonško višje sodišče obravnava peticijo o stečaju gradbenika, sicer dve leti po tem, ko ni poravnal svojih dolgov.

BOJ

Japonski Nikkei je padel za 1,1 odstotka. Padec je sledil špekulacijam, da bi japonska centralna banka (BOJ) lahko prilagodila svojo politiko nadzora krivulje donosa (YCC) po zaključku dvodnevnega političnega sestanka v torek.

Številni analitiki pričakujejo, da bo centralna banka svojo napoved inflacije dvignila na 2,0 odstotka, vendar niso prepričani, ali bo zaradi tržnega pritiska na obveznice končno opustila YCC.

“Preostala negotovost glede obetov glede plač, skupaj s stresom na svetovnih trgih obveznic, bi lahko spodbudila BOJ, da bo previden, zaradi česar je naše mnenje, da bo YCC ukinjen,” so povedali analitiki pri Barclaysu.

“BOJ bi se lahko še vedno odločil za revizijo politike, vendar manj drastično. Morda z dvigom zgornje meje za 10-letne donose, kot je storila julija,” so dodali.

Popolna opustitev YCC bi verjetno povečala donosnost japonskih obveznic in povečala pritisk na svetovne trge, ki so že prizadeti zaradi hude razprodaje ameriških zakladnic. Donosi 10-letnih zakladnic so v ponedeljek znašali 4,87 odstotka, do zdaj so se v tem mesecu povzpeli za 30 bazičnih točk in dosegli 16-letni vrh pri 5,021 odstotka.

ZDA

Razpoloženje bo ta teden še dodatno preizkušeno, ko bo ministrstvo za finance objavilo svoje načrte povračil, pri čemer so verjetna še večja zvišanja. NatWest Markets pričakuje 885 milijard dolarjev tržnega izposojanja v četrtem četrtletju in 700 milijard dolarjev v naslednjem četrtletju.

Močan dvig stroškov izposojanja na trgu je prepričal analitike, da bo Federal Reserve vztrajala na svojem političnem sestanku ta teden, s terminskimi pogodbami, ki pomenijo 97-odstotno možnost, da obrestne mere ostanejo pri 5,25-5,5 odstotka. Trg je prav tako ocenil 165 bazičnih točk umirjanja za leto 2024, ki se začne približno sredi leta.

“Zdi se, da se je Fed združil okoli stališča, da je zaradi nedavnega zaostrovanja finančnih pogojev, ki ga vodijo višje dolgoročne obrestne mere, novo zvišanje postalo nepotrebno,” so povedali analitiki Goldman Sachsa, ki so ocenili, da je dvig donosnosti enak 100 bazičnim točke povečanja stopnje.

“Zgodba dosedanjega leta je bila, da ponovni gospodarski pospešek ni preprečil nadaljnjega ponovnega uravnoteženja trga dela in napredka v boju proti inflaciji,” so dodali. “Pričakujemo, da se bo to nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih.”

Podatki o zaposlovanju, ki bodo objavljeni v petek, bodo po napovedih pokazali, da se je število plač v ZDA oktobra povečalo za še vedno solidnih 188.000. Letna rast povprečnih zaslužkov še vedno upočasnjuje, in sicer na 4,0 odstotka s 4,2 odstotka.

Pričakuje se tudi, da bo Bank of England ta teden ostala na čakanju, pri čemer je verjetnost, da se bo cena na trgih v celoti zaostrila, približno 70-odstotna.

Valute, nafta, zlato

Nenavadno je, da dvig donosnosti v ZDA v zadnjem času ni pomagal dolarju nič višje.

“Prav tako padec svetovnih delniških trgov in nenehna negotovost okoli konflikta med Hamasom in Izraelom nista veliko prispevala k dvigu dolarja v primerjavi z valutami, občutljivimi na tveganje. To krepi naš občutek, da je razmeroma optimistična ocena obetov v ZDA zdaj v veliki meri diskontirana v dolarju.” so zapisali analitiki Capital Economics v opombi.

Dolar je bil stabilen glede na košarico valut pri 106,580, prejšnji teden pa je odskočil med 105,350 in 106,890. Okrepil je dotik jena na 149,74, vendar je ostal pod najvišjo vrednostjo prejšnjega tedna 150,78.

Evro se je umiril pri 1,0562 dolarja in je do zdaj skoraj nespremenjen glede na mesec.

Na surovinskih trgih je bilo zlato stabilno pri 2003 dolarjih za unčo.

Cene nafte so se znižale, saj so skrbi glede povpraševanja vsaj zaenkrat prevladale nad tveganji za oskrbo z Bližnjega vzhoda. Nafta Brent je izgubila 65 centov na 89,83 dolarja za sod. Ameriška nafta pa se je pocenila za 77 centov na 84,77 dolarja.

vir

Foto: Portal24