Trije primeri ošpic pri necepljenih mladoletnikih v Sloveniji

ByA.K.

8. marca, 2024 , ,
ošpice [Foto: Wikipedia/CDC Global , Jim Goodson, MPH]

Trije primeri ošpic pri necepljenih mladoletnikih v Sloveniji

V zadnjem času je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zabeležil tri primere ošpic pri mladoletnikih, ki niso bili zaščiteni s cepljenjem. Gre za dva osnovnošolca in dijaka srednje šole, pri čemer epidemiološka preiskava kaže, da primeri med seboj niso povezani. Eden od mladoletnikov se je okužil med potovanjem v državi z višjo incidenco ošpic, medtem ko druga dva v času inkubacije bolezni nista potovala in po navedbah NIJZ nista imela stikov z obolelimi.

NIJZ je ob tem sporočil, da še vedno poteka epidemiološka preiskava in da so šole, ki jih obiskujejo oboleli, že obveščene o pojavu bolezni. Osebe, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi in niso zaščitene proti bolezni, bodo povabljene na cepljenje. Izpostavljajo, da je cepljenje ključnega pomena za omejevanje širjenja okužbe in preprečevanje bolezni, pri čemer sta za zaščito potrebna dva odmerka cepiva. Osebe, ki prebolijo ošpice, pa so trajno zaščitene.

V sosednji Avstriji so letos že zabeležili 167 primerov ošpic, kar kaže na pomen cepljenja in preventive. NIJZ opozarja, da je največje tveganje za zaplete in smrt pri dojenčkih in imunsko oslabljenih osebah, saj se zapleti pojavijo pri približno 30 odstotkov primerov. Bolezen se prenaša neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, pri čemer je bolnik kužen že štiri dni pred in štiri dni po pojavu izpuščaja.

Glede na podatke NIJZ, je bila precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v letu 2022 95,8-odstotna, kar je nekoliko višje v primerjavi z letom 2021, ko je bila precepljenost 95,3-odstotna, in letom 2020, ko je bila 94,3-odstotna. Precepljenost z drugim odmerkom v šolskem letu 2022/2023 pa je znašala 88,9-odstotna, kar kaže na visoko zavedanje o pomenu cepljenja v slovenski družbi.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Wikipedia/CDC Global , Jim Goodson, MPH