Trije recepti za zdrave pice, ki jih morate poskusiti!

Lahko jeste hranljivo bogato pico, saj obstajajo recepti za zdrave pice. Poiskali smo tri recepte, ki vas bodo zagotovo tako navdušili, da boste pozabili na dostavo.

Čas je, da si priznamo, da pice ne bomo opustili. Te marsikomu priljubljene hitre prehrane ne bi smeli jesti pogosto, a kaj, če bi se odločili za bolj zdravo različico? Da, lahko jeste hranilno bogato pico.

Vegetarijanska pica

Sestavine

Testo

  • 100 g bele moke
  • 100 g polnozrnate moke
  • 1 čajna žlička ali 7 g vrečka suhega kvasa
  • 125 ml tople vode
  • ščepec soli

Nadev

  • 200 g sesekljanega paradižnika, iztisnite sok
  • pest češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
  • 1 velika bučka, tanko narezana z lupilcem
  • 25 g mocarele, narezane na koščke
  • 1 čajna žlička kaper v slanici, odcejenih
  • 8 zelenih oliv, grobo narezanih
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja za serviranje

Priprava

Zmešajte moko, kvas s ščepcem soli. Prilijte vodo in zgnetite mehko testo, dokler zmes ni enotna. Testo na rahlo pomokani površini razvaljajte v krog s premerom približno 30 cm. Položite ga na naoljen pekač.

Paradižnike razporedite po testu do 2 cm od robov. Po njih razporedimo češnjeve paradižnike in bučke, nato jih potresite z mocarelo. Nato dodajte še kapre, olive in česen ter jih enakomerno pokapljajte z oljem. Pustite vzhajati 20 min. Pečico segrejte na najvišjo stopnjo.

Pico pecite 10-12 minut, dokler ni hrustljava in zlato zapečena po robovih. Ko jo vzamete ven, potresite s peteršiljem.

Žar pica

Sestavine

Testo

  • 250 g polnozrnate moke, po potrebi še malo za mešanje
  • 1 čajna žlička instant kvasa
  • ¼ čajne žličke soli
  • 1 žlica olja oljne repice, plus dodatek za mazanje
  • 200 ml tople vode

Za nadev

  • 3 paprike
  • 1 velika čebula
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 čajna žlička semen koromača
  • 2 žlici omake za žar
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 večji file piščančjih prsi brez kože (približno 225 g), narezan na kocke
  • 5 žlic vode
  • 175 g mladih paradižnikov, narezanih na kocke
  • 50 g dimljenega sira, naribanega

Priprava

Pečico segrejte na 220 °C. Iz moke, kvasa, soli, repičnega olja in 200 ml tople vode zamesite mehko testo. Testo mora biti lepljivo, zato ni treba dodajati preveč moke. Pustite ga v skledi in pokrijte s kuhinjsko krpo, medtem narežete papriko in čebulo. Testa ni treba vzhajati določen čas, le pustite ga počivati, medtem ko naredite nadev.

Za nadev: papriko in čebulo pokapajte z oljem in koromačevimi semeni ter pecite 15 minut. Medtem zmešajte omako za žar in paradižnikovo mezgo s 5 žlicami vode.

Testo vzemite iz sklede in ga razvaljajte v krog s premerom 30 cm. Nato ga dajte v naoljen model. Namažite z dvema tretjinama mešanice omake za žar. V drugi skledi zmešajte preostanek mešanice paradižnikove omake s piščancem.

Pripravljen nadev s papriko prelijte po testu in čez paradižnike, nato pa z žlico enakomerno razporedite piščanca z omako. Potresite s sirom in pečemo 15 minut.

Pica s karamelizirano čebulo in kozjim sirom

Sestavine

Testo

  • 125 g polnozrnate moke, po potrebi še malo za mešanje
  • ½ čajne žličke instant kvasa
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička olja oljne repice, plus dodatek za mazanje
  • 100 ml tople vode

Nadev

  • 2 čebuli, prepolovljeni in na tanko narezani
  • 2 čajni žlički olja oljne repice
  • 2 čajni žlički balzamičnega kisa
  • 4 žlice vode
  • 160 g listov mlade špinače nasekljanih
  • 2 velika stroka česna, drobno naribana
  • 50 g mehkega kozjega sira
  • 4 izkoščičene olive, narezane na četrtine
  • nekaj listov mehkega timijana
  • 1 čajna žlička sončničnih semen


Priprava

Pečico segrejte na 220°C in iz moke, kvasa, soli, repičnega olja in tople vode zamesite mehko testo. Testo mora biti enotno in lepljivo, zato ne poskušajte dodati preveč moke. Pustite v skledi in pokrijte s kuhinjsko krpo, medtem ko pripravljate nadev.

Čebulo položite v vok in dodajte repično olje, 4 žlice vode in balzamični kis. Pokrijemo s pokrovko, da se čebula zmehča, nato kuhajte 15 minut, nekajkrat premešajte in hitro ponovno pokrijte da čebula ne izgubi preveč vlage. Po preteku časa mora biti čebula zlata in vsa tekočina mora izginiti. V ponev dodamo špinačo in česen ter pražimo toliko časa, da špinača oveni.

Testo vzemite iz sklede in ga z naoljenim nožem prerežite na pol, nato pa vsak kos na velikem, pomaščenem pekaču stisnite v 25-15 cm ovalne oblike.

Namažite s špinačo in čebulo, nato potresite s sirom, olivami, timijanom in sončničnimi semeni. Pecite 15 minut do zlate barve.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Polenta pripravljena na ta način je boljša od pizze!

Ko smo pred kratkim na Instagram profilu chefa Yotama Ottolenghija naleteli na ta recept, smo si obljubili, da ga čimprej preizkusimo. Spominja na različico pice, a je tako pripravljena polenta nekaj povsem drugega… več tukaj.

By A.K.

Komentar: