Trije simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa

ByAna Koren

14. marca, 2023
Foto: Pexels

Trije simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa

Anemijo zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša vrsta anemije pri ljudeh. Zdravniki pojasnjujejo, da imajo rdeče krvničke pomembno vlogo pri ohranjanju našega splošnega zdravja. Z izločanjem ogljikovega dioksida, ki ga pljuča izdihajo, rdeče krvničke pomagajo pri prenosu kisika iz naših pljuč v druge dele telesa.

Ta vrsta anemije se pojavi, ko v telesu primanjkuje rdečih krvničk. Železo je pomemben mineral, ki pomaga telesu proizvesti dovolj snovi v rdečih krvničkah, ki jim omogoča prenašanje kisika. Kljub temu lahko slabokrvnost, ki nastane ko nam primanjkuje železo, kažejo nekateri vidni, a tudi subtilni simptomi. Po mnenju zdravnikov jih nikakor ne smemo prezreti.

Najpogostejši simptomi, ki kažejo na anemijo zaradi pomanjkanja železa, so:

  • izguba energije in utrujenost
  • hiter srčni utrip
  • težko dihanje.

Anemija zaradi pomanjkanja železa lahko povzroči tudi bledo kožo, bolečine v prsih, glavobol, omotico, mrzle roke in noge, boleč jezik, lomljive nohte in izgubo apetita.

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Aktiven dnevni sprehod bi lahko preprečil eno od desetih prezgodnjih smrti

Znano je, da telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka in druge vodilne vzroke smrti. Koliko vadbe je za ta učinek pa ni točno jasno. Mednarodna skupina raziskovalcev je, da bi ustvarili eno največjih analiz, izvedenih na to temo združila rezultate 196 predhodnih študij. Študije so vključevale več kot 30 milijonov ljudi… več tukaj.