Trik, ki bo skrajšal zamudno kuhanje dulce de leche

ByA.K.

29. novembra, 2022
Trik, ki bo skrajšal zamudno kuhanje dulce de leche

Dulce de leche oziroma karamelizirano mleko, je poslastica iz Latinske Amerike. Pripravi se s počasnim večurnim segrevanjem sladkorja in mleka. Rezultat je gosta, zlata omaka, ki jo lahko uživamo samostojno, a jo pogosteje uporabljamo kot preliv ali nadev za različne sladice. Čeprav je videti kot karamela, priprava pravzaprav temelji na doseganju Maillardove reakcije med dolgotrajnim kuhanjem mlečnih izdelkov in ne na karamelizaciji sladkorja.

Ta sladka omaka je izjemno priljubljena po vsej Južni Ameriki. Leta 2013 se je znašla tudi na jedilniku Vatikana, potem ko je bil argentinski kardinal Jorge Bergoglio izvoljen za poglavarja Katoliške cerkve in postal papež Frančišek.

Kako pripraviti dulce de leche

Tradicionalno se pripravlja tako, da mleko in sladkor v loncu več ur vrejo ob stalnem mešanju. Daleč najlažji način za pripravo te priljubljene sladice pa je kuhanje sladkanega kondenziranega mleka iz trgovine. Danes je sladkano kondenzirano mleko mogoče kupiti v večini velikih trgovskih verig, cena se običajno giblje okoli treh evrov za 400-gramsko pločevinko. 

Omako lahko uporabite na nešteto načinov. Namažite jo na toast, dodajte h kavi, pokapajte na sladoled, uporabite kot namaz za palačinke, preliv za cheesecake in še mnogo več.

Sladkano kondenzirano mleko kuhamo v vodni kopeli v pečici, zaradi česar je ta recept zelo preprost in praktičen. Dovolj je enkrat ali dvakrat preveriti nivo vode in jo po potrebi doliti. Vse, kar potrebujete za pripravo tega recepta, je pločevinka sladkanega kondenziranega mleka. Vanilija in groba sol nista obvezni, a dasta omaki prijeten okus. 

*Maillardova reakcija je kemična reakcija med aminokislinami in reducirajočimi sladkorji, ki daje zapečeni hrani značilen okus. Pečeni zrezki, ocvrti cmoki, piškoti in druge vrste piškotov, kruh, popečeni marshmallows in številna druga živila so podvržena tej reakciji.