Trondheim: Avstrija dominirala, zmagal Kraft, Prevc peti

ByAna Koren

13. marca, 2024
Stefan Kraft [Foto: Zajem zaslona; fotografija je simbolna]

Trondheim: Avstrija dominirala, zmagal Kraft, Prevc peti

V vznemirljivem tekmovanju na veliki skakalnici v Trondheimu, ki je potekalo v okviru svetovnega pokala in norveške turneje, je Stefan Kraft iz Avstrije prevzel vodstvo že po prvem skoku in zmagal, kar je še povečalo njegovo vodilno mesto v skupnem seštevku. Avstrija je dominirala na tekmovanju, saj so njeni skakalci zasedli prva štiri mesta, kar je bil izjemen dosežek, ki se je zgodil le še enkrat v zgodovini tega športa. Peter Prevc, slovenski skakalec, se je izkazal s petim mestom, kar je še posebej pomembno, saj bo kmalu zaključil svojo kariero. Anže Lanišek je pristal na devetem mestu in pridobil eno mesto v finalu, kar je znak njegovega vračanja v formo po poškodbi.

Stefan Kraft je v finalu s skokom dolgim 134 metrov utrdil svojo prednost pred Danielom Tschofenigom na točno eno točko, medtem ko je Jan Hörl, prav tako iz Avstrije, zaključil tekmovanje tri točke za Kraftom. To je Kraftovi sezoni dodalo dvanajsto zmago in 42. v njegovi karieri, utrjevalo pa je tudi Avstrije kot močno državo v smučarskih skokih.

Težki pogoji

Tekmovalci so se soočali s težkimi pogoji, v finalni seriji sta celo dva skakalca padla ob doskoku, kar je privedlo do sprememb v vrhu rezultatov. Poleg tega tekmovanje ni imelo kvalifikacij, saj je bilo omejeno na 50 najboljših skakalcev po seštevku na norveški turneji.

Peter Prevc je po tekmi delil svoje misli, izražajoč zadovoljstvo z dvema zelo dobrima skokoma in petim mestom kot “super dosežkom”. Poudaril je, da je kljub težavam na treningu na tekmi uspel izpeljati dobre skoke. Anže Lanišek, ki je prav tako komentiral svoj nastop, je izrazil optimizem glede svoje forme in pričakovanj za prihajajoče polete.

Zanimivo je, da je Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je bil neposredni tekmec Kraftu v svetovnem pokalu, tokrat zaključil na 14. mestu, kar je omogočilo Kraftu še večjo prednost v skupnem seštevku.

S tem tekmovanjem se smučarski skoki premikajo v naslednjo fazo, s tekmovanji v Vikersundu, kjer bo format tekmovanja še bolj zahteven, z več serijami in omejenim številom skakalcev, kar obeta še več dramatičnih trenutkov in izjemnih dosežkov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Zajem zaslona; Portal24