Trošenje v zaporih: 565-evrov za obešalnik, ministrica ogorčena

ByA.K.

25. novembra, 2023 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Trošenje v zaporih: 565-evrov za obešalnik, ministrica ogorčena

Med strokovnjaki, ki spremljajo delovanje sistema v zaporih, ki zaradi pomanjkanja finančnih sredstev močno trpi, je prišlo do ogorčenja. Razlog za to ogorčenje je nakup pisarniške opreme za novo namestnika generalnega direktorja Uprave za Izvrševanje Kazenskih Sankcij, Emanuela Banutaia. Uprava je za en sam obešalnik porabila kar 565 evrov. Ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan, je povedala, da jo je ta informacija močno razburila. Ministrica od generalnega direktorja uprave, Bojana Majcna, kot navaja N1 pričakuje pojasnila.

Uprava za Izvrševanje Kazenskih Sankcij (Ursiks) se je konec leta 2019 preselila v svoje nove prostore, ki jih je pred selitvijo prenovilo in opremilo ministrstvo za javno upravo. Kljub temu so nedavno opremili prostor za novega namestnika generalnega direktorja, Emanuela Banutaia. Po njihovih navedbah so za nakup manjkajoče mize, predalnika in obešalnika skupaj z montažo pohištva porabili 2.515 evrov (z DDV). Ursiks utemeljuje nakup z dejstvom, da je šlo za osnovno opremo za vzpostavitev delovnega prostora namestnika generalnega direktorja in da je bila ta oprema potrebna zaradi povečanja števila zaposlenih. Hkrati trdijo, da niso presegli proračunskih sredstev za leto 2023.

Obešalnik, vreden 565 evrov, označujejo kot “osnovno pisarniško opremo”

Vendar so informacije o manjkajoči opremi in visoki ceni obešalnika presenetile nekatere vire, ki trdijo, da je Banutaijev predhodnik imel že opremljeno pisarno in ni odnesel pohištva s seboj. Prav tako so se spraševali, kako lahko obešalnik, vreden 565 evrov, označujejo kot “osnovno pisarniško opremo”. Ursiks se na to vprašanje ni odzval.

Ministrico za pravosodje, Dominiko Švarc Pipan, je trošenje v Ursiksu razjezilo, še posebej zaradi pomanjkanja sredstev, ki močno obremenjuje delovanje zaporskega sistema. Poudarila je tudi, da ni bila obveščena o nakupu, saj Ursiks razpolaga s svojimi sredstvi. Švarc Pipan je direktorja že obvestila, da pričakuje pojasnilo. Opomnila je, da je ministrstvo za pravosodje po avgustovskih poplavah izdalo navodilo o stroškovni racionalnosti.

Nezadovoljstvo zaradi zapravljanja v Ursiksu je dodatno zmotilo nekatere, saj se srečujejo s pomanjkanjem pravosodnih policistov, kar pomembno vpliva na delovanje zaporskega sistema. Razmere so tako nevzdržne, da bi lahko ogrozile varnost zaporov, opozarja nekdanji pravosodni policist Leon Lobe, ki je tudi predsednik Konference sindikata uprave reševanja kazenskih sankcij. Ursiks priznava, da je pomanjkanje pravosodnih policistov kompleksno in povezano s povečanjem nalog, ki jih obstoječi kader ne more izvesti. Prav tako priznavajo, da na razpise za prosta delovna mesta ne pritegnejo dovolj kandidatov zaradi nizkih začetnih plač.

Ursiks je potrdil informacije o noveli zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki naj bi pomagala izboljšati položaj zaposlenih v zaporu. Med ključnimi rešitvami je posebna denarna nagrada za pravosodne policiste ob sklenitvi prve pogodbe o zaposlitvi, kar naj bi pomagalo privabiti nove kandidate v ta poklic. Denarna nagrada bi znašala okoli 200 evrov mesečno, je navedel N1.

vir; Foto: Freepik; Portal24