Donald Trump

Trump bi Rusijo spodbujal k napadu na članice Nata

V kontroverznem sobotnem govoru je Donald Trump, vodilni republikanski predsedniški kandidat, izjavil, da bo “spodbudil” Rusijo, da napade članice Nata, ki niso izpolnile svojih finančnih zavez v okviru vojaškega zavezništva pod vodstvom ZDA. Trump je med svojim predsedovanjem nekemu voditelju zatrdil, da ZDA ne bodo zaščitile članic Nata, ki ne dosežejo cilja zavezništva glede obrambnih izdatkov.

V hipotetičnem scenariju napada s strani Moskve na dolžniške članice, je Trump poudaril, da bi “spodbudil” Rusijo, “da naredi, kar hoče”, če članice niso plačale svojih računov. “Nisi plačal? Ste prestopnik? Ne, ne bi te zaščitil. Pravzaprav bi jih spodbujal, naj počnejo, kar hočejo. Plačati moraš. Moraš plačati svoje račune,” je dejal Trump.

Trumpove izjave so vzbudile veliko zaskrbljenost, saj države Nata po dogovoru iz leta 2014, po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim k Rusiji, stremijo k cilju porabe 2 odstotka BDP za obrambo do leta 2024. Tiskovni predstavnik Bele hiše, Andrew Bates, je Trumpove komentarje označil za “grozljive in neopredeljene”. Opozoril je, da “spodbujanje invazij na naše najbližje zaveznike. Ogroža ameriško nacionalno varnost, globalno stabilnost in naše gospodarstvo doma.”

Nato, ki velja za ključno obrambno zavezništvo, je po mnenju mnogih strokovnjakov pomembno prispevalo k zmanjšanju vojn in konfliktov po svetu. Izjave, kot so Trumpove, tako sprožajo skrbi o prihodnji koheziji in varnosti zavezništva.

Skrbi za podporo ZDA v Evropi

Prizadevanja predsednika Joeja Bidna za zagotovitev večje podpore Ukrajini so se zaradi nasprotovanja skrajne desnice znašla v zastoju v ameriškem kongresu. Pripombe bivšega predsednika prihajajo v času, ko se zdi soočenje med Bidnom in Trumpom na ameriških predsedniških volitvah leta 2024 vse bolj verjetno. Slednje dodatno zaostruje skrbi glede prihodnje zanesljivosti ZDA kot zaveznika, neodvisno od izida volitev. Ob tem se pojavljajo tudi pomisleki, da bi lahko naslednji predsednik ZDA imel težave z domačimi izzivi, ki bi mu preprečevali ukvarjanje z globalnimi vprašanji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nedavno izrazil mnenje, da se Amerika najprej osredotoča nase, kar nakazuje na spremenjene prioritete ZDA. Prva Trumpova administracija je že preizkusila trdnost zavezništev, zlasti z Evropo, tako da je kritiziral voditelje zaveznikov in hvalil avtoritarne voditelje. Njegova stališča do Nata in drugih mednarodnih organizacij, kot tudi grožnje, da bi ZDA lahko opustile zaveze, če članice ne bi izpolnile finančnih ciljev, so povzročile zaskrbljenost med zahodnimi zavezniki.

Čeprav je Trump kot predsednik na koncu podprl 5. člen Nata, ki zagovarja medsebojno obrambo, je njegov odnos do zavezništva pogosto izražal kot skepticizem, kar je vzbujalo dvome o njegovi zavezanosti temeljnim vrednotam zavezništva. Ruska invazija na Ukrajino leta 2022 je sicer spodbudila dodatne vojaške izdatke med nekaterimi članicami Nata, vendar je od 31 držav članic svoje obveznosti do sedaj izpolnilo le sedem, kar poudarja napetosti znotraj zavezništva glede finančnih zavez.

[Vir: Euronews]

Foto: Wikimedia/Gage Skidmore

Portal24