Trump bo Evropi pomagal glede na to, kako se bo obnašala do ZDA

ByA.K.

11. januarja, 2024 , , ,
Donald Trump Foto: Zajem zaslona

Trump bo Evropi pomagal glede na to, kako se bo obnašala do ZDA

Donald Trump je v intervjuju za Fox news dejal, da ve, koga želi za svojega protikandidata v predsedniški tekmi leta 2024. Dodal, da bo njegova zavezanost zvezi Nato odvisna od tega, kako bodo Evropejci obravnavali ZDA. Trumpa, favorita za republikansko nominacijo, so voditelji na Fox News Live v mestni hiši v Des Moinesu vprašali, kdo bi bil njegov podpredsedniški kandidat.

“Pravzaprav vam ne morem povedati. Mislim, vem, kdo bo to,” je dejal Trump na zbiranju republikanskih volivcev v Des Moinesu v Iowi pet dni pred glasovanjem o imenovanju zvezne države, ki bo začelo volitve za republikance. predsedniški kandidat. Nato so ga vprašali, ali bi bil pripravljen popraviti odnose s katerim od tekmecev na dirki, na kar je odgovoril: “O, seveda.”

Analitiki domnevajo, da bi lahko bila njegova kandidatka ena od dveh žensk: Elise Stefanik, Trumpova zaveznica in najvišja republikanka v predstavniškem domu, in Nikki Haley, trenutna tekmica, ki je bila med letoma 2017 in 2018 veleposlanica pri ZN v času Trumpovega mandata. administracija.

Stališče do Nata

Trumpa so vprašali tudi o njegovem stališču do Nata – vprašanje, ki je sledilo sredni objavi, da je Trump najvišjim evropskim uradnikom, ko je bil predsednik, povedal, da ZDA ne bodo nikoli pomagale Evropi, če bo napadena. “Odvisno je od tega, ali z nami ravnajo prav,” je Trump odgovoril na vprašanje voditelja Foxa o njegovi zavezanosti zvezi Nato. “Poglejte, NATO je izrabil našo državo. Evropske države so jo izrabile.” Med prvim mandatom od 2017 do 2021 se je Trump večkrat spopadel s tradicionalnimi evropskimi zavezniki glede izdatkov za trgovino in obrambo.

Forum v mestni hiši Trumpa in Foxa je potekal hkrati z republikansko razpravo v Des Moinesu. Trump se razprave ni udeležil, da bi pokazal, da je nad svojima glavnima strankarskima tekmecema za predsedniško nominacijo Haley in guvernerjem Floride Ronom DeSantisom. Glede na anketo Reuters/Ipsos, izvedeno v torek, Trump ohranja prepričljivo prednost v tekmi za strankinega kandidata proti predsedniku Joeju Bidnu na volitvah 5. novembra. Anketa mu pripisuje 49 odstotkov republikanskih glasov, pred Haleyjem z 12 odstotki in DeSantisom z 11 odstotki.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24