Trump nagovoril krščanske in temnopolte volivce v Filadelfiji ter Washingtonu

Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Trump nagovoril krščanske in temnopolte volivce v Filadelfiji ter Washingtonu

Donald Trump, republikanski predsedniški kandidat, je imel v soboto dva pomembna govora, v katerih je nagovarjal različne demografske skupine volivcev. Prvi govor je imel v Washingtonu, kjer je sodeloval na dogodku, ki ga je organizirala konservativna krščanska skupina Koalicija za vero in svobodo. V nagovoru je pozval krščanske privržence, naj gredo še zadnjič na volišča zanj, saj imajo moč, da spremenijo izid volitev.

“Kristjani hodijo v cerkev, vendar ne volijo toliko. Veš, kakšno moč imaš, če bi volil,” je dejal Trump. “Moraš iti ven in glasovati. Samo tokrat. Čez štiri leta ti ne bo treba glasovati, OK? Čez štiri leta ne voli, me ne zanima.” Trump je na kratko omenil tudi politično občutljivo vprašanje splava, pri čemer je ponovil svoje stališče, da morajo o omejitvah postopka odločati volivci od države do države. Njegova zadržanost glede dodatnih zveznih predpisov na področju splava je naletela na mešane odzive, saj je to tema, ki je zelo pomembna za konservativne kristjane.

Filadelfija

Kasneje istega dne je Trump nagovoril množico v Filadelfiji, kjer je nagovoril temnopolte volivce in jim obljubil, da bo popravil mesto, ki ga je “opustošila krvavitev”. Čeprav podatki kažejo na upad nasilnega kriminala, je Trump zavrnil statistiko FBI, ki je pokazala nenehno zmanjševanje ravni nasilnih zločinov in umorov po vsej državi v prvih treh mesecih leta 2024, kot “lažno”. Demokratskega predsednika Joeja Bidna je obtožil, da je o podatkih lagal.

“Pod pokvarjenim Joejem Bidnom je mesto bratske ljubezni opustošeno s prelivanjem krvi in kriminalom,” je dejal Trump v areni v zgodovinsko temnopolti soseski in nagovoril občinstvo, ki je bilo bolj raznoliko kot običajni shod, a še vedno večinoma belo. “Pod Trumpovo administracijo bomo na naše ulice vrnili zakon, red in varnost.”

Trump je obljubil, da bo, če bo izvoljen novembra, policiji dal “imuniteto”, da bo lahko opravljala svoje delo, in “napolnil” zvezna sredstva za mesta, ki se borijo z nasiljem. Njegova obljuba o boju proti kriminalu je bila del širše ponudbe temnopoltim in latinskoameriškim prebivalcem, ki predstavljajo več kot polovico mestnega prebivalstva. Trumpova kampanja je bila okrepljena z javnomnenjskimi raziskavami, ki so pokazale, da bi lahko v tem volilnem ciklu pridobil prednost pri teh volivcih.

Kot pogosto počne, je Trump ilegalne migrante v državi prikazal kot nevarne in obremenjujoče. Brez navajanja dokazov je trdil, da jemljejo delovna mesta temnopoltim in latinoameriškim delavcem. “Odprta meja Joeja Bidna je bila tudi katastrofa za naše veliko afroameriško in hispanoameriško prebivalstvo,” je dejal Trump.

Malo možnosti za zmago v Filadelfiji

Trump ima sicer malo možnosti za zmago v Filadelfiji, ki jo je leta 2020 Biden z lahkoto osvojil. Vendar upa, da bo zmanjšal razliko v regiji, ki je ključna za izenačenje v Pensilvaniji, zvezni državi z vročimi spori, saj lahko zaniha bodisi k republikancem bodisi k demokratom. Trump, ki je lažno trdil, da ga je sistematično goljufanje leta 2020 stalo Pensilvanije, je množici dejal, da je bila “Philadelphia eno najbolj nesramnih krajev kjer koli” za volilne goljufije. “Ne bomo dovolili, da se to ponovi.”

Državni zakonodajalec Malcolm Kenyatta, demokrat, je dejal, da se temnopolti volivci spomnijo Trumpove zgodovine, ko je promoviral fanatizirano teorijo zarote, ki se je spraševala, ali je bil Barack Obama, prvi afroameriški predsednik, rojen v Združenih državah, in politike, ki jo je izvajal, ki je prizadela temnopolti delavski razred. “Donald Trump je v temnopoltem kraju, toda Donald Trump ne skrbi za temnopolte ljudi,” je dejal Kenyatta na brifingu v pisarni Bidnove kampanje v Filadelfiji pred shodom.

Trump in Biden se bosta v četrtek pomerila v prvi predsedniški debati v tekmi leta 2024 v Atlanti. Med postankom pred shodom v trgovini z zrezki s sirom v Filadelfiji je Trump navijačem povedal, da ve, koga namerava izbrati za svojega protikandidata in da bo ta oseba verjetno prisotna na razpravi, je razvidno iz videoposnetka, ki ga je na družbenih medijih objavil tiskovni predstavnik kampanje.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore