Trump se je z zmago v Nevadi in na Deviških otokih približal republikanski nominaciji

ByA.K.

9. februarja, 2024 , ,
Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]Donald Trump Wikimedia/Gage Skidmore

Trump se je z zmago v Nevadi in na Deviških otokih približal republikanski nominaciji

Donald Trump, nekdanji predsednik Združenih držav Amerike, je zabeležil pomembne zmage na republikanskih predsedniških volitvah v Nevadi in na Ameriških Deviških otokih, s čimer se je znatno približal nominaciji svoje stranke za predsedniške volitve. Te zmage utrjujejo njegov položaj kot vodilnega kandidata za zastopanje republikanske stranke na novembrskih splošnih volitvah proti sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu.

V Nevadi je Trump, ki je bil edini večji kandidat na republikanskem zboru, osvojil vseh 26 delegatskih glasov, ki so bili na voljo, kar je napovedal Edison Research. Njegova zmaga na Ameriških Deviških otokih je prav tako impresivna, saj je osvojil 74 odstotkov glasov, dodal štiri delegate k svojemu številu in premagal svojo tekmico Nikki Haley.

Trumpove zmage sledijo njegovemu uspehu na predhodnih volitvah v Iowi in New Hampshiru, kar kaže na njegovo močno podporo znotraj republikanske stranke. Njegova zaveznica, republikanska stranka Nevade, je za nagovarjanje volivcev organizirala dogodke. Haley pa je na na predčasnih glasovanjih, kjer je opcija “nobeden od teh kandidatov” prejela večino glasov, doživela poraz.

Ta teden je bilo dogajanje v Nevadi še posebej zanimivo zaradi spora med državno republikansko stranko in zakonom iz leta 2021, ki določa izvedbo splošnih volitev. Republikanska stranka Nevade se je odločila, da ostane pri svoji odločitvi in podpre Trumpa, kar je pokazalo njegovo prevlado v tej zahodni državi.

Nevada bo na novembrskih predsedniških volitvah ključna država, saj ima veliko število nihajočih volivcev in pomembno latinoameriško prebivalstvo, ki bi lahko igralo odločilno vlogo v tesni tekmi.

Dogajanje na sodišču

Medtem ko se Trump utrjuje kot glavni kandidat za republikansko nominacijo, vrhovno sodišče ZDA razpravlja o pritožbi zvezne države Kolorado. Kolorado želi namreč preprečiti njegovo kandidaturo zaradi njegove vloge v dogodkih 6. januarja 2021. Sodišče, ki ima konservativno večino, vključno s tremi Trumpovimi imenovanji, je izrazilo skepticizem do argumentov Kolorada, kar nakazuje, da bi Trump kljub pravnim izzivom lahko ostal v predsedniški tekmi.

Trumpova kampanja nadaljuje z zagonom po zadnjih zmagah, medtem ko se Haley, kljub slabim možnostim za nominacijo, odloča ostati v tekmi, z obljubo, da bo nadaljevala do konca v svoji domači zvezni državi Južni Karolini. Prihajajoči meseci bodo ključni za oblikovanje republikanske nominacije in morebitni revanš med Trumpom in Bidnom na splošnih volitvah.

vir; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24