Trumpovi blokirajo izvolitev predsednika predstavniškega doma v kongresu

ByA.K.

6. januarja, 2023
Foto: Pexels

Trumpovi blokirajo izvolitev predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa

Republikanci tudi v četrtek niso izvolili predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa in sicer zaradi odpora peščice predstavnikov desnega krila stranke. Slednji so pristaši nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Favorit protikandidatke Nancy Pelosi je republikanec Kevin McCarthy, ki je dvema ducatoma Trumpovih, ki so povzročili zastoj, ponudil spravno roko. Ponudil jim je namreč precejšnje koncesije, a neuspešno.

Še vedno nočejo popustiti, izvedenih je bilo že osem krogov glasovanja, kar se ni zgodilo v zadnjih 100 letih. Blokada ima konkretne posledice: brez predsednika doma poslanci ne morejo zapriseči, zato ne morejo začeti delati. 

“Upam, da se bodo republikanci danes nehali prepirati, obrekovati in zabadati v hrbet, da bomo lahko delali v službi ameriškega ljudstva,” jih je pozval vodja demokratov Hakeem Jeffries.

Negotov proces

Člani najbolj konservativnega krila republikanske stranke ne zaupajo McCarthyju in uporabljajo zelo tanko večino, ki jo imajo republikanci v spodnjem domu, da bi izpolnili svoje pogoje. “Odločeni smo temeljito spremeniti to institucijo, ki je zašla,” je dejal predstavnik Severne Karoline Dan Bishop.

Za izvolitev predsednika predstavniškega doma kongresa, tretjega najpomembnejšega človeka v ameriški politiki za predsednikom in podpredsednikom, je potrebna večina 218 glasov. Kevin McCarthy jih ima trenutno 201. Vendar predstavnik iz Kalifornije nima kredibilnega nasprotnika. Kot možna alternativa se omenja le vodjo republikanske večine v predstavniškem domu Steva Scalisea, ki pa nima resnih obetov.

Poslanci bodo glasovali, dokler ne bodo izvolili predsednika. 

Republikanci v treh glasovanjih niso izbrali novega vodje kongresa

Republikanci so v predstavniškem domu ameriškega kongresa trikrat preprečili izvolitev svojega strankarskega kolega Kevina McCarthyja za predsednika tega telesa… več tukaj.

Foto: Pexels vir