Trumpovi nekdanji svetovalci na pomembnem obisku pri Netanjahuju

Donald TrumpDonald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Trumpovi nekdanji svetovalci na pomembnem obisku pri Netanjahuju

V ponedeljek se je v Izraelu odvilo pomembno srečanje, saj so se trije nekdanji ameriški zunanjepolitični uradniki, ki so služili v administraciji Donalda Trumpa, srečali s premierjem Benjaminom Netanjahujem in drugimi izraelskimi voditelji. Srečanje, ki ni bilo javno najavljeno, je po besedah vira vključevalo Roberta O’Briena, nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost, Johna Rakolto, nekdanjega veleposlanika v Združenih arabskih emiratih, ter Eda McMullena, nekdanjega veleposlanika v Švici.

Delegacija je imela več srečanj z izraelskimi uradniki, vključno z opozicijskim voditeljem Yairom Lapidom. Glavni cilj obiska je bil pridobiti boljše razumevanje zapletene notranjepolitične situacije v Izraelu. Netanjahujeva koalicija se namreč sooča z notranjimi nesoglasji, mnogi Izraelci pa njegovo vlado krivijo za neuspeh pri preprečitvi napada Hamasa 7. oktobra.

Srečanje je potekalo v času napetosti med Izraelom in administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna glede izraelskega vodenja vojne v Gazi. Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je v ponedeljek zahtevalo naloge za aretacijo Netanjahuja, njegovega obrambnega ministra in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov, kar je dodatno zaostrilo situacijo.

Odzivi in ozadje obiska

Izraelski in palestinski voditelji so zanikali obtožbe o vojnih zločinih, vendar ni bilo jasno, ali je srečanje ameriške delegacije z izraelskimi uradniki potekalo pred ali po tej objavi. Več kot 35.000 Palestincev je bilo ubitih v sedemmesečnem napadu Izraela na območje Gaze, kar je posledica napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, pri katerem je bilo ubitih 1200 ljudi in ugrabljenih 253.

Delegacija Trumpovih zaveznikov ni delovala na zahtevo nekdanjega predsednika, izraelskim uradnikom ni prenesla posebnega sporočila. Vendar pa vsi trije uradniki služijo kot Trumpovi neformalni svetovalci in nekdanji predsednik bo verjetno prejel poročilo o sestankih.

Stališča Trumpa in njegovega kroga

Trump je v preteklosti sicer kritiziral Izrael zaradi njegove operacije v Gazi, hkrati pa obtožil Netanjahuja za neuspeh pri preprečitvi napada Hamasa. Kljub temu se Trump, ki je republikanski kandidat za predsednika, predstavlja kot bolj zanesljiv zaveznik Izraela kot trenutni predsednik Joe Biden.

Bela hiša se na vprašanje o srečanju ni odzvala, prav tako ni bilo odgovora iz urada izraelskega premierja. Med Trumpovim mandatom je ZDA preselila svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je dolgoletni konservativni cilj, ki je navdušil Izraelce in razjezil Palestince. John Rakolta je imel pomembno vlogo pri podpisu Abrahamovih sporazumov, ki so normalizirali odnose med Izraelom ter Bahrajnom in Združenimi arabskimi emirati.

Mednarodni stiki in prihodnja politika

V zadnjih mesecih so se tuji uradniki redno pogovarjali s Trumpom ali njegovimi svetovalci, da bi dobili vpogled v njegovo verjetno politiko, če bi se vrnil v Belo hišo. Aprila se je britanski zunanji minister David Cameron srečal s Trumpom na njegovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, kjer sta razpravljala o vojni v Ukrajini in prihodnosti Nata.

Takšna srečanja so redka in občutljiva, saj ameriška vlada običajno raje vidi enotno točko stika s tujimi kolegi. Loganov zakon iz leta 1799 sicer dovoljuje Američanom zunaj vlade, da se srečajo s tujimi uradniki, vendar omejuje njihovo sposobnost pogajanja o sporih ZDA s tujimi vladami.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore