Tucker Carlson v Moskvi: Bo prvi zahodni novinar, ki bo intervjuval Putina?

ByA.K.

5. februarja, 2024 ,
Tucker Carllson Foto: Zajem zaslona

Tucker Carlson v Moskvi: Bo prvi zahodni novinar, ki bo intervjuval Putina?

Tucker Carlson, za mnoge kontroverzni desni komentator in nekdanji gostitelj Fox News, je prispel v rusko prestolnico Moskvo, kar je sprožilo številne govorice o morebitnem intervjuju s predsednikom Vladimirjem Putinom. Ruski mediji so poročali o njegovem obisku in objavili fotografije obiska Carlsona v Bolšoj teatru, ogledal si je balet Spartak. Objavljene so tudi fotografije z istanbulskega letališča med postankom na poti v Moskvo.

Carlson je bil v Moskvi deležen pozornosti novinarjev iz časnika Izvestije, kjer je izrazil svoj namen obiska: “Hotel sem iz prve roke videti, kako ljudje živijo v Moskvi, in se z njimi pogovoriti. Rusi živijo zelo dobro.” Na vprašanje, ali namerava intervjuvati Putina, je odgovoril: “Bomo videli.”

Obisk Tuckerja Carlsona v Moskvi je sprožil špekulacije, da bi lahko postal prvi zahodni novinar, ki bi intervjuval Vladimirja Putina od začetka ruske invazije na Ukrajino. Poleg tega se šušlja, da Carlson sodeluje z rusko državno televizijo pri novi oddaji.

Carlson je bil ena najvidnejših osebnosti ameriških medijev

Carlson je bil ena najvidnejših osebnosti ameriških medijev, predvsem na politični desnici, in je bil povezan z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom. Njegovo naklonjenost Putinu so že prej poznali, kar dviguje skrbi med demokrati v času, ko se administracija Joeja Bidna trudi pridobiti več pomoči za Ukrajino.

Nekdanji gostitelj oddaje “Tucker Carlson Tonight” je bil najbolj gledan kabelski komentator v ZDA, preden so jo aprila 2023 ukinili zaradi tožbe zaradi obrekovanja. Nato je svojo politično oddajo preselil na Twitter, kjer so njegovi intervjuji z vplivnimi osebnostmi pritegnili milijone gledalcev.

Špekulacije o Carlsonovih povezavah z Rusijo so se začele pojavljati poleti leta 2023, ko je ruska državna televizija predvajala oglase, v katerih je Carlson večkrat omenil “Rusijo” in obljubil “Spoštovani ameriški voditelj gre na drugo raven.” Carlson je priljubljen tudi v ruskih državnih medijih. V oddajo ga je povabil tudi voditelj kanala Rusija 1, Volodimir Solovjov.

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je septembra dejal, da verjame, da bo prišel čas, ko bo Putin pripravljen na intervju z zahodnimi mediji, vendar je dodal: “Počakajmo in poglejmo, ali bo ime Tuckerja Carlsona obravnavano kot novinar, ki bo intervjuval ruskega voditelja.”

Obisk Carlsona v Moskvi je sprožil različne odzive, pri čemer je nekdanji kabinetni član ameriškega podpredsednika iz Reaganove administracije, Bill Kristol, predlagal začasno prepoved Carlsonovega ponovnega vstopa v ZDA. Nekateri republikanci, kot je Marjorie Taylor Greene, članica ameriškega kongresa, pa so podprli Carlsonov obisk. Izrazili so prepričanje, da so demokrati in mediji napeti zaradi možnosti, da bi Carlson lahko intervjuval Putina.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24