Tudi majhni otroci so lahko včasih pod stresom. 

Že majhni otroci so lahko, ob določenih življenjskih dogodkih, pod stresom. Selitev v novo hišo ali odhod v vrtec je za njih že velika stvar, ki lahko povzroči stres. Kot pojasnjujejo psihologi, stresa pri majhnih otrocih ni vedno lahko prepoznati. Za razliko od starejših otrok nam ne znajo povedati, kaj in zakaj jih tako muči. Strokovnjaki trdijo tudi, da obstajajo določeni znaki, ki razkrivajo, da je otrok morda pod stresom.

Ločitvena tesnoba ali strah pred ločitvijo

Čeprav je ločitvena kriza pri otrocih precej pogosta, je lahko pri naših malčkih včasih znak stresa. Namreč, ko je majhen otrok pod stresom, se pogosto veliko težje loči od staršev ali sorodnikov, prav zaradi občutka, da se mu lahko zgodi kaj hudega.

Težave s spanjem

Težave s spanjem, kot so nespečnost, pogosto zbujanje ponoči ali zgodnje zbujanje so lahko znaki, da je majhen otrok pod stresom. Morda doživlja kakšno travmo, ki je ne smemo prezreti. Majhni otroci imajo pogosto težave s spanjem zaradi številnih razlogov, kot so bolečine pri izraščanju zob ali prehladi, vendar te pridejo in minejo precej hitro. Če težave s spanjem trajajo dlje, psihologi opozarjajo, da gre v tem primeru lahko za resnejšo težavo, kot je stres.

Spremembe v vedenju

Veliki življenjski dogodki, kot so selitev v novo hišo, rojstvo sorojenca, odhod v vrtec ali kakšna druga pomembna sprememba, lahko sprožijo vedenjske spremembe. Tako imenovana regresija lahko pripelje našega otroka do vrnitve k že preraslim vedenjem. Kot je nošenje plenic, uporaba dude ali sesanje palca. Kot pojasnjujejo psihologi, je nerazložljiva regresija znak, da gre otrok skozi stresno obdobje, s katerim se ne more ustrezno soočiti.

Razvijanje slabih navad

Otroci, ki so pod stresom, se včasih poskušajo pomiriti z nenavadnimi navadami ali tiki. Kot so grizenje nohtov, vrtenje las ali praskanje po koži. Psihologi svetujejo, da starši, ki opazijo, da njihov otrok počne te stvari, naj ga nikoli ne kritizirajo ali osramotijo. Majhni otroci preprosto nimajo takšne samokontrole.

vir Foto: Pexels