Tudi psi kašljajo: Nevarnost nalezljivega kašlja pri psih

ByAna Koren

13. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Tudi psi kašljajo: Nevarnost nalezljivega kašlja pri psih

Nalezljiv kašelj je skrb vzbujajoča bolezen, ki prizadene pse po vsem svetu. Ta bolezen dihal je znan po eksplozivnem kašlju, ki ga lastniki opisujejo kot zadušljivega in pogosto zmedenega s težavami s požiranjem. Bolezen se pojavi kot posledica virusne okužbe (Adenovirus tipa 2, virus parainfluence, virus influence), bakterijske okužbe (Bordetela bronchiseptica, mikoplazma) ali kombinacije obojega.

Nalezljiv kašelj se širi na več načinov, vključno s kapljičnim prenosom in neposrednim stikom preko kontaminiranih površin in igrač. Zaradi svoje hitre širitve med psi v neposrednem stiku se imenuje tudi “paketni kašelj.” Dovzetni so psi, ki obiskujejo pasje parke, prostore za dnevno varstvo psov, kozmetične salone ter druga mesta, kjer se psi zbirajo. Bolezen se lahko izrazi kot suh ali moker kašelj, s spremljajočimi simptomi, kot so kihanje, moker nos, izguba apetita, letargija in povišana telesna temperatura.

Diagnoza in terapija

Veterinar lahko postavi diagnozo in predpiše ustrezno terapijo na podlagi anamneze in kliničnega pregleda psa. Zdravljenje vključuje uporabo antitusikov za zatiranje kašlja, antibiotično terapijo pri sumu na Bordetela bronchiseptica ter inhalacije in nebulizacije za lažje izkašljevanje sluzi. Lastnike psov s simptomi nalezljivega kašlja se poziva, da počakajo zunaj čakalnice veterinarske ordinacije, da preprečijo nadaljnje širjenje okužbe.

Priporočljivo je, da psi namesto ovratnic nosijo oprsnice, saj so občutljivi na pritisk na sapnik. Prav tako je treba psom ponuditi mehko hrano in se izogibati hladni vodi. Telesna aktivnost naj bo omejena. Lastniki naj se izogibajo stikom z drugimi psi, da preprečijo širjenje bolezni. Inkubacijsko obdobje traja od dva do 14 dni. Pes pa lahko okužbo prenaša tudi do treh tednov po pojavu prvih simptomov. Če simptomi po zdravljenju ne izginejo, je nujen dodaten pregled. Bolezen lahko namreč napreduje v hudo pljučnico ali aktivira druge skrite kardiorespiratorne bolezni.

Cepljenje proti nalezljivemu kašlju lahko pomaga preprečiti bolezen, vendar ni popolna zaščita zaradi različnih povzročiteljev bolezni. Cepljeni psi običajno prebolijo bolezen z blažjimi simptomi. Zaščita s cepivom traja od šest do 12 mesecev, zato je redno cepljenje nujno.

Mladički in psi z oslabljenim imunskim sistemom so bolj dovzetni za to bolezen, in imunost po preboleli bolezni traja le nekaj mesecev. Zato je nalezljiv kašelj resna skrb za lastnike psov, in s pravočasnim zdravljenjem ter previdnostjo lahko pomagamo preprečiti njegovo širjenje med našimi ljubljenčki.

[Večernji list]

Foto: Pexels;

Portal24