Tukaj je prvi Cybertruck! Višja cena, edinstvena zasnova in izzivi

Teslin dolgo pričakovani Cybertruck je tukaj in bo na začetku stal 60.990 dolarjev, kar je za več kot petdeset odstotkov več od tistega, kar je leta 2019 napovedoval izvršni direktor Elon Musk. Analitiki menijo, da bo ta cenovni razpon privlačil izbrane, premožne kupce. Avtomobil, izdelan iz sijočega nerjavečega jekla in zasnovan z ravnimi linijami, je delno navdihnjen s podmornico, ki se je v filmu James Bond iz leta 1977 “The Spy Who Loved Me” spremenila v avto, je povedal Musk.

Novi materiali za karoserijo in futurističen stil so povečali stroške proizvodnje, kar bi lahko odbilo tradicionalne kupce tovornjakov, ki iščejo predvsem praktičnost. Musk je cene treh različic Cybertrucka postavil med 60.990 in 99.990 dolarjev in trdi, da ima vozilo “večjo uporabnost kot tovornjak” in je “hitrejše od športnega avtomobila”.

Na predstavitvenem dogodku v Austinu, Texas, je Musk predstavil Cybertruck in ga predal okoli dvanajstim strankam. Delnice Tesle so po predstavitvi padle za dva odstotka, medtem ko so se trgovanje zaključile s padcem za 1,6 odstotka na 240,08 dolarjev. Najmočnejša različica ‘Cyberbeast’ bo na voljo naslednje leto z začetno ceno okoli 80.000 dolarjev, medtem ko bo najcenejša različica z zadnjim pogonom na voljo leta 2025 za približno 61.000 dolarjev.

Privlači bogatejše stranke

Jessica Caldwell iz Edmundsa meni, da bo Cybertruck privlačil “bogatejše stranke”, ki si lahko privoščijo visoko ceno in iščejo nekaj edinstvenega. Po Muskovi oceni leta 2019, da bo Cybertruck stal 40.000 dolarjev, je vozilo pritegnilo več kot milijon rezervacij, kljub dvigu cene in naraščajočim stroškom surovin za električna vozila.

Paul Waatti iz AutoPacific predvideva, da bo Cybertruck, ki sicer zaostaja za dve leti za načrtom, dobro sprejet pri manjši publiki. Vstopa na trg konkurence, kot so Fordov F150 Lightning, Rivianov R1T in General Motorsov Hummer EV. Cybertruck, Teslin prvi nov model po skoraj štirih letih, je ključnega pomena za ugled podjetja kot proizvajalca inovativnih vozil.

Musk je zmanjšal pričakovanja vlagateljev o izdelku, pri čemer je navedel težave s povečanjem proizvodnje in opozoril na pomemben vir denarnega toka v obdobju od enega do osemnajst mesecev.

Različica Cybertruck z najdaljšim dosegom lahko prevozi približno 340 milj in je opremljena z “podaljševalnikom dosega”, ki razširi njegov doseg na 470 milj. Leta 2019 je Musk trdil, da bo tovornjak z enim polnjenjem lahko prevozil 500 milj (okoli 800 km) ali več. Sam Abuelsamid iz Guidehouse Insights opozarja, da Teslini domnevi o dosegu pogosto zaostajajo za realnimi pogoji vožnje. Musk si prizadeva za proizvodno stopnjo približno 250.000 Cybertruckov letno do leta 2025. Na razkritju leta 2019 je demonstracija “nezlomljivega oklepno stekla” tovornjaka neuspešno razbila steklo, medtem ko so na zadnjem dogodku izvedli uspešen test z bejzbolsko žogico.

vir; Foto: Tesla X; Portal24