Turčija odložila plačilo 600 milijonov dolarjev za ruski plin

ByAna Koren

10. maja, 2023 , ,
Turčija [Foto: Pexels]

Turčija odložila plačilo 600 milijonov dolarjev za ruski plin

Turčija je do leta 2024 odložila plačilo računa v višini 600 milijonov dolarjev za ruski zemeljski plin. Do odloga je prišlo v skladu s sporazumom z Moskvo. Sporazum predvideva možnost odloga plačila več kot 4 milijard dolarjev računov do leta 2024, sklicujoč se na vira, ki sta želela ostati anonimna navaja Reuters. Turčija je zelo odvisna od uvoza energije, Rusija pa je njena največja dobaviteljica.

Dogovor o odlogu plačila plina zmanjšuje pritisk na turške devizne rezerve, ki jih izčrpavajo neortodoksne politike, namenjene krepitvi lire in naraščajočim cenam energije, pojasnjuje Reuters. “Plačilo 600 milijonov dolarjev je uradno prestavljeno na naslednje leto. Veliko vlogo (pri zamudi) je odigralo povišanje cen energije,” je povedal eden od virov.

Turčija bi lahko v prihodnjih mesecih odložila plačilo več računov, odvisno od gibanja cen energije. Rusko in turško ministrstvo za energijo ter energetski podjetji Gazprom in Botas se na Reutersovo prošnjo za komentar o preložitvi niso odzvali.

Turški račun je dosegel skoraj 100 milijard dolarjev

Turški minister za energetiko Fatih Donmez je prejšnji teden dejal, da sta Turčija in Moskva dosegli dogovor. Dogovor Ankari omogoča odlog plačila energije do določenega zneska. Podrobnosti ni navedel. Turški račun za uvoz energije je lani dosegel rekordnih skoraj 100 milijard dolarjev.

Turki bodo ta konec tedna šli na predsedniške volitve in ankete kažejo, da bi predsednik Tayyip Erdogan lahko doživel poraz, predvsem zaradi krize življenjskih stroškov in močne oslabitve lire, ki je v veliki meri posledica znižanja obrestnih mer kljub visoki inflaciji.

vir Foto: Pexels