Turčija: Število žrtev potresa narašča, preiskave gradbenikov zaradi malomarnosti

ByAna Koren

23. februarja, 2023 ,

Turčija: Število žrtev potresa narašča, preiskave gradbenikov zaradi malomarnosti

Turčija bo razširila preiskave gradbenih izvajalcev, osumljenih kršitve varnostnih standardov, je dejal notranji minister Turčije Suleyman Soylu. Država medtem krepi prizadevanja za zagotavljanje stanovanj žrtvam uničujočih potresov. Soylu je dejal, da je bilo do zdaj identificiranih 564 osumljencev. Uradno aretiranih je bilo do sedaj 160 ljudi, še več jih preiskujejo.

“Naša mesta bodo zgrajena na pravih mestih, naši otroci bodo živeli v močnejših mestih. Vemo, s kakšno preizkušnjo se soočamo in iz tega bomo izšli močnejši,” je dejal za državno televizijo TRT Haber.

Erdogan obljublja hitro obnovo

Predsednik Tayyip Erdogan je obljubil, da bo domove obnovil v enem letu. Čez štiri mesece bodo v Turčiji volitve. Erdoganova priljubljenost je bila že pred potresom, glede na ankete manjša kot prejšnja leta, kar je posledica naraščajočih življenjskih stroškov.

V zvezi s tem bi se lahko stanje poslabšalo, saj so katastrofalni potresi prekinili kmetijsko pridelavo. Soylu je dejal, da so postavili približno 313.000 šotorov. Na potresnem območju bodo postavili 100.000 stanovanjskih kontejnerjev.

Število smrtnih žrtev uničujočih potresov v Turčiji se je povzpelo na 43.556. Po prvem potresu 6. februarja je bilo 7930 popotresnih sunkov. Vsaj zmerno poškodovanih je več kot 600.000 stanovanj in 150.000 poslovnih prostorov.

Minister za urbanizacijo Murat Kurum je povedal, da je bilo uničenih ali hudo poškodovanih 164.000 zgradb z več kot 530.000 stanovanji. Vlada je že začela postopek izdaje pogodb za gradnjo novih stanovanj na prizadetem območju.

V šotorih živi skoraj milijon ljudi

Turčija je za plače delavcev uvedla začasno shemo državne podpore. Hkrati je v desetih mestih, da bi zaščitila delavce in podjetja pred finančnimi posledicami močnih potresov, ki so prizadeli jug države prepovedala odpuščanja. Približno 865.000 ljudi živi v šotorih, 23.500 jih živi v zabojnikih, 376.000 jih živi v sobah in penzionih zunaj območja, ki so ga prizadeli potresi.

vir Foto: Nasimi Shabnam Twitter

Ne spreglejte…

Slovaški minister Orbanu: Zate imam samo eno sporočilo – *ebi se

Slovaški minister Kačer je na Facebooku precej ostro obračunal z madžarskim predsednikom Viktorjem Orbanom. Po tem, ko je madžarski premier Viktor Orban izjavil, da vojna v Ukrajini ni madžarski problem, se strasti v odnosih med Budimpešto in nekaterimi evropskimi uradniki še kar niso polegle. Med tistimi, ki so se odzvali na Orbanove izjave, je tudi vodja slovaške diplomacije Rastislav Kačer. Kačer je Orbana kritiziral na Facebooku in mu sporočil, da so njegova stališča “moralno nesprejemljiva”… več tukaj.