Turčija: Število žrtev uničujočih potresov se je močno povečalo

ByAna Koren

8. februarja, 2023

Turčija: Število žrtev uničujočih potresov se je močno povečalo

Reševalne ekipe nadaljujejo z iskanjem preživelih. Število žrtev uničujočih potresov ob meji med Turčijo in Sirijo je preseglo 8400. Pričakuje se, da se bo število še povečalo. Reševalna prizadevanja večnacionalnih reševalnih ekip se sredi zmrzali in neviht povečujejo. Več deset tisoč ljudi je bilo ranjenih.

Iz Sirije, kjer sta zdravstveni sistem in infrastruktura zaradi 12 let vojne zdesetkana, novice o številu smrtnih žrtev prihajajo počasneje. Ko so v regijo prispele ekipe za iskanje in reševanje z vsega sveta, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan za tri mesece v 10 najbolj prizadetih provincah razglasil izredne razmere. 

V potresu so izginili 4 Avstralci

Po potresu pogrešajo štiri Avstralce. Avstralsko ministrstvo za zunanje zadeve družinam državljanov, ki so bili tam, kjer se je zgodila nesreča, in približno 40 drugim Avstralcem in njihovim družinam, ki so bili prav tako na tem območju zagotavlja konzularno pomoč.

Preživele bomo iskali še tedne

Gradbeni inženir je reševalce v Turčiji in Siriji pozval, naj ne izgubijo upanja, saj bi preživele lahko našli tudi več tednov po potresu. Predsednik neprofitne organizacije Miyamoto Global Disaster Relief Kit Miyamoto je pohvalil skupnost v Turčiji, ki si prizadeva za reševanje ljudi.

“Gre za gorsko območje, ki je precej široko. Prizadeto je 10 milijonov ljudi. Nobena vlada tega ne more narediti sama. Mednarodna podpora mora obstajati,” je dodal Miyamoto.

V Turčiji narašča jeza zaradi “potresnega davka”

Zaradi “potresnega davka”, ki ga je turška vlada uvedla pred več kot dvema desetletjema po močnem potresu pa jeza narašča. Za preprečevanje nesreč in razvoj nujnih služb naj bi porabili približno 88 milijard lir (4,6 milijarde dolarjev). Leta 1999 je v močnem potresu, ki je prizadel severozahod Turčije, umrlo več kot 17.000 ljudi.

Vprašanja o “posebnem komunikacijskem davku”, kot ga imenujejo oblasti, se pojavijo vsakič, ko je v Turčiji potres. Vlada namreč ni nikoli javno pojasnila, kako se denar porabi, poroča BBC Turkish. 

“Kam so šli vsi naši davki od leta 1999?” je za AFP dejal Celal Deniz (61) čigar brat in nečaki so ostali ujeti pod ruševinami.

vir Foto: @syed2000 Twitter

Ne spreglejte…

Polovica časa od kritičnih 72 ur je minila, zdaj je le še tekma s časom

Minila je polovica od prvih “kritičnih” 72 ur, odkar je včeraj okoli 4. ure zjutraj po lokalnem času Turčijo in Sirijo prizadel potres z magnitudo 7,8 minila.

Samo v Turčiji je uničenih skoraj 5.800 zgradb in pred nami so mrzle noči. Reševalne ekipe imajo, preden postanejo možnosti, da bi še rešili preživele le še 36 ur. Britanski ministri so prve tri dni označili za “kritične” za reševanje. Vodja organizacije Save the Children pa je posvaril, da bo “mraz ubil ljudi”… več tukaj.