Turistični sektor v Sloveniji cveti: Obeta se dobra sezona

ByMiha Kovač

24. junija, 2024 ,
Bohinj [Foto: Pexels]

Turistični sektor v Sloveniji cveti: Obeta se dobra sezona

Slovenski turistični sektor je maja zabeležil skoraj 600 tisoč prihodov turistov, kar je prineslo nekaj manj kot 1,4 milijona prenočitev. Podatki za prvih pet mesecev letošnjega leta v primerjavi z lani kažejo na boljše rezultate.

Na Bledu, kjer je bila tako imenovana mrtva sezona za 25 odstotkov bolje obiskana kot lani, pričakujejo zelo uspešne poletne mesece. “Rezervacije in najemi do konca septembra so podobni lanskim, pa že lani je bilo izredno dobro. Upada povpraševanja ne zaznavamo niti glede na trenutno aktualno evropsko prvenstvo in poznejše olimpijske igre,” je izjavil Blaž Veber, direktor Turizma Bled.

V Bohinju se pripravljajo na podobno uspešno poletno sezono kot lani. V Kopru pričakujejo večji obisk kot prejšnje leto, medtem ko druga obalna mesta upajo na ponovitev uspeha iz prejšnjega leta. Vremenski pogoji bodo pomemben dejavnik, saj lahko vplivajo na skoraj 100-odstotno zasedenost zunanjih nastanitev. Iz Nove Gorice in Vipavske doline že poročajo o skoraj popolni zasedenosti nastanitev na vrhuncu sezone.

V Ljubljani so maja zabeležili skoraj 30 odstotkov več gostov kot lani, poleti pa pričakujejo 90-odstotno zasedenost nastanitvenih kapacitet. V Mariboru pričakujejo dober obisk predvsem med festivalom Lent. Poletno dogajanje je za tuje goste namreč izjemno privlačno. “Gostje dobijo občutek, da je Maribor živahno mesto,” je pojasnil Jure Struc, direktor mariborskega Zavoda za turizem.

Poljski turisti vse pogosteje obiskujejo Ljubljano in Maribor, medtem ko v vseh slovenskih destinacijah prevladujejo Nemci, Italijani in Avstrijci. Vrača se tudi vse več Američanov, kar dodatno prispeva k optimizmu v slovenskem turizmu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels