Turizem na Bledu: Mrtve ribe in zastrupljeni kopalci

Na vrhuncu turistične sezone večje količine zaudarjajočih odplak preplavljajo strugo potoka Jezernice na Bledu. V sporočilu za javnost je Društvo za varstvo okolja Bled zapisalo, da se Sava Bohinjka, zaradi  odplak, ki se vanjo zlivajo zaradi  onesnaženja in razraslih alg duši. “V bližnji ribogojnici so morali zaradi zastrupitve evtanazirati na tisoče rib,” je zapisalo društvo. V bližini nastanjeni gostje pa naj bi se  po pisanju društva, soočali s prebavnimi težavami.

V potok Jezernica, ki je edini iztok Blejskega jezera, naj bi se po pisanju društva iz cevi razbremenilnika čistilne naprave izlivajo večje količine sanitarnih odplak.  Društvo je zapisalo: “Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov, veje grmov, ki obraščajo strugo, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov.” 

Ostankov bi bilo po mnenju društva bistveno več, če ne bi bila ob iztoku cevi v potok nameščena posebna naprava, ki lahko opazne, večje kose toaletnega papirja namenoma prestreže. Preden črpalka odplake črpa naprej v čistilno napravo razbremenilnik te odplake ustavi, ob viških vode pa se višek prelije v potok.

Zastrupitev rib

Izliv v potok vpliva tudi na Savo Bohinjko, v katero se izliva Jezernica. Društvo poudarja: “Po reki se tako razraščajo alge in širi se smrad.” Pred dvema tednoma je po navajanju društva v ribogojnici Ribiške družine Radovljica na sotočju Save na Lancovem prišlo do zastrupitve vseh 25.000 rib. Ribe je bilo zato treba evtanazirati. 

Ali so za zastrupitev rib res krive fekalije še ni znano. Območje izliva in pogina rib so si ogledali  kranjski kriminalisti. Odvzeli so vzorce in jih poslali v analizo. Društvo: “Šele njeni rezultati nam bodo lahko razkrili, kaj se res skriva za tem, očitno vse obsežnejšim onesnaženjem.”

Prebavne motnje

Po mnenju društva je osnažena reka kriva tudi za prebavne težave, o katerih poročajo domači kopalci in tuji gostje bližnjega hotela. Slednji naj bimed časom, preživetim ob reki, staknili okužbo, ki se odraža v črevesnih motnjah. O izbruhu bolezni so obvestili območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ

V društvu so poudarili še, da je Inšpektorat za okolje in prostor o tem obveščen že nekaj let. Društvo: “Do danes pa naj bi po naših informacijah odredil samo namestitev mehanskega odstranjevanja trdih delcev. Podobni dogodki se vrstijo najmanj od leta 2018, ko se je pričel val množičnega turizma na Bledu.”

Odgovor blejske občine

Na območju Jezernice in Save Bohinjke se s podobno situacijo srečujejo praktično vsako poletje. Blejska občina vztraja, da čistilna naprava deluje brezhibno in da se vse, kar pride vanjo, prečisti.

N drugi strani krajani opozarjajo, da je problem v razbremenilnikih oziroma v tem, kar se prek njih že pred čistilno napravo zliva v Jezernico. Slednje naj bi bila posledica preobremenitve blejskega kanalizacijskega sistema, tega naj bi lahko dokončno uredili šele po izgradnji blejske južne obvoznice.

Vir: 24ur Foto: Društvo za varstvo okolja Bled