Turški parlament zavrnil predlog zakona o razglasitvi genocida v Srebrenici

V Bosni in Hercegovini politiki različnih nacionalnih opcij običajno niso enotni glede različnih vprašanj. Nedavna odločitev turškega parlamenta pa je privedla do izjemnega molka, ignoriranja in celo servilnosti.

Na nedavnem glasovanju je turški parlament zavrnil predlog zakona o razglasitvi genocida v Srebrenici. Predlog je vložila opozicijska Republikanska stranka. Predstavniki vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) Recep Tayyipa Erdoğana pa so zavrnili dvig rok za glasovanje. Ta odločitev je presenetljiva in kontroverzna, saj se običajno politiki v BiH, Sarajevu in srbski entiteti Republiki Srbski medsebojno odzivajo na takšne teme, zlasti na vojno v Bosni in Hercegovini ter genocid v Srebrenici. Kljub preteku skoraj enega tedna pa tokrat zgolj tišina.

Erdoğan ne priznava genocida v Srebrenici

Recep Tayyip Erdoğan ostaja nedotaknjen in brez odziva. Ne glede na narodnost – Bošnjaki, Hrvati ali Srbi (Bakir Izetbegović, Dragan Čović ali Milorad Dodik) – Erdoğan ne priznava genocida v Srebrenici. Njegova odločitev glede glasovanja v turškem parlamentu ni sprožila odziva, kot bi se pričakovalo. Dodik, ki ima dobre osebne odnose z Erdoğanom, ni želel sodelovati pri tem glasovanju. Čeprav je Dodik nenavadno tiho, se bo v prihodnosti morda njegovo obnašanje spremenilo, če bodo odnosi med turškim voditeljem in Vladimirjem Putinom, s katerim naj bi se srečal avgusta, postali slabši.

Odločitev turškega parlamenta je povzročila ostro razpravo v samem parlamentu. Opozicija medtem meni, da je eden od možnih razlogov za zavrnitev predloga ohranjanje odnosov s Srbijo. V BiH vsi vedo in sprejemajo, zakaj je Erdoğan sprejel to odločitev, zato politiki ne reagirajo tako odločno, kot bi se sicer. Pomembno je omeniti, da se še vedno vlečejo razprave zaradi odločitve nekdanjega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka. Slednji je namreč uveljavil zakon, po katerem je zanikanje genocida v Srebrenici kaznivo dejanje. Republika Srbska, ki jo vodi Dodik, zavrača priznanje tega zakona. Dodik je nazadnje povedal, da so bili glede tega vprašanje trije člani predsedstva BiH (vključno z Dodikom) na srečanju z Erdoğanom enkrat enotni.

Presenetljiva odsotnost reakcije vodilne bošnjaške stranke SDA

Najbolj presenetljiva pa je odsotnost reakcije vodilne bošnjaške stranke SDA, ki jo vodi Bakir Izetbegović. Izetbegović je tesno povezan z Erdoğanom, celo kot boter njegove hčerke Jasmine (kljub temu pa ta povezava ni pomagala zakonu, ki je bil razveljavljen po enem letu). Izetbegović in Erdoğan sta se v zadnjih 15 letih srečala več kot 20-krat. Na prejšnjih volitvah je Erdoğan odprto podprl Izetbegovića za člana predsedstva, vendar Izetbegović ni zmagal. Kasneje pa je Izetbegović podprl Erdoğana na predsedniških volitvah maja letos. Kljub temu je Izetbegovićeva stranka SDA ohranila molk.

Med državljanskimi strankami v BiH, ki so del vlade v Federaciji, ni bilo negativnih odzivov na to odločitev. Elmedin Konaković, minister za zunanje zadeve BiH in vodja stranke Narod in pravičnost, se ni odzval na prošnje za komentar. Odločili so se preboleti to odločitev in se ne ozirati nazaj. Čeprav se vse zdi ovito v molk, so morali iz turškega veleposlaništva v Sarajevu sporočiti, da odločitev parlamenta ni pomembna, saj Republika Turčija z vsemi svojimi institucijami priznava genocid v Srebrenici in zato sprejema odločitve mednarodnih sodišč brez dodatnega zakona. Nekateri profesorji iz univerz v Sarajevu so izrazili kritična mnenja glede Erdoğanove odločitve, opisali so jo kot hinavščino. Poudarjajo tudi, da med BiH in Turčijo ni pravega prijateljstva, ampak le politične interese. Kljub splošnemu prepričanju pa Turčija ni med vodilnimi državami po naložbah v BiH.

Erdoğan ima načrte za BiH in v tem trenutku meni, da tak zakon ni v njegovem interesu glede balkanskih vprašanj, predvsem BiH in Kosova. Sarajevo je sledilo načrtu, saj ni bilo glasnih odzivov, kar je koristilo tudi Turčiji na drugih balkanskih področjih. Ko bo predlog zakona AKP in Erdoğanu koristen, ga bodo sprejeli. Do takrat pa se bo SDA pretvarjala, da nič ne sliši.

vir Foto: Wikimedia Portal24