Turški predsednik Erdogan: Čas je za konec vojne

Recep Tayyip Erdogan [Foto: Wikimedia/Kremlin.ru]

Turški predsednik Erdogan: Čas je za konec vojne

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim izrazil pripravljenost Turčije, članice Nata, da gosti vrhovno srečanje med Ukrajino in Rusijo, s ciljem doseči konec vojne. Erdogan, ki ohranja prisrčne odnose tako z Ukrajino kot tudi z Rusijo, je poudaril vlogo Turčije kot mediatorja in njenih prizadevanj za vzpostavitev miru, še posebej preko črnomorskega sporazuma, ki je pomagal odpraviti rusko blokado ukrajinskega izvoza žita.

“Naša največja prispevek k koncu vojne je skozi pogajanja. Pripravljeni smo gostiti mirovni vrh, kjer bo sodelovala tudi Rusija,” je Erdogan povedal na tiskovni konferenci ob strani Zelenskega. To izjavo je dal pred pričakovanim obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Turčiji, napovedanim za obdobje po ruskih volitvah med 15. in 17. marcem.

Turčija je že v preteklosti, natančneje leta 2022, gostila rusko-ukrajinske pogovore, vendar od takrat opozarja na pomanjkanje napredka. Kljub temu se Turčija večkrat ponuja kot posrednica v nadaljnjih razpravah, izraža pa tudi potrebo po vrhu voditeljev držav za dosego napredka.

Zelenski je po drugi strani povedal, da Rusija ne bo povabljena na prvo mirovno konferenco, ki bo potekala v Švici v naslednjih mesecih, vendar ni izključil možnosti, da bi ruskega predstavnika povabili na kasnejše srečanje. “Na tem vrhu ne vidimo nobenih predstavnikov Rusije. Ne vidimo, kako lahko povabite ljudi, ki vse blokirajo, uničujejo in ubijajo. Želimo doseči rezultat, pravičen mir,” je dejal Zelenski.

Turški zunanji minister Hakan Fidan je po nedavnem srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom izjavil, da je čas za začetek mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo, a opozoril, da to ne sme voditi v priznanje ruske okupacije. Turčija s tem ponovno potrjuje svojo vlogo kot ključna država v prizadevanjih za mir v regiji.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Kremlin.ru