Turški predsednik Ukrajini in Rusiji ponuja platformo za mirovna pogajanja

Recep Tayyip Erdogan [Foto: Wikimedia/Kremlin.ru]

Turški predsednik Erdogan Ukrajini in Rusiji ponuja platformo za mirovna pogajanja

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil podporo za mirno rešitev konflikta med Rusijo in Ukrajino, in dejal, da bo Ankara ponudila platformo za pogajanja, ki bi lahko pripomogla k koncu vojne. V video sporočilu, ki je bilo predvajano na vrhu “Ukrajina-Jugovzhodna Evropa”, je Erdogan poudaril pripravljenost Turčije, da gosti mirovne pogovore med vpletenimi stranmi.

“Kljub vstopu v tretje leto obsežne vojne in kljub našim prizadevanjem, napredek k miru ostaja nezadosten. Verjamem v moč diplomacije in dialoga pri iskanju pravičnega in trajnega mira,” je dejal Erdogan. Turški predsednik je pozval k določitvi splošnih parametrov miru in izrazil podporo Ukrajini pri njenem mirovnem predlogu.

Erdogan je prav tako spomnil na črnomorsko pobudo za žito, ki je kljub odstopu Rusije poleti 2023, služila kot primer uspešne mediacije Turčije. “Pripravljeni smo ponovno ponuditi našo pogajalsko mizo, ki smo jo že organizirali v Istanbulu za gradnjo miru,” je dodal Erdogan. Erdogan je pri tem nakazal, da je Turčija lahko v tem dolgotrajnem konfliktu mediator.

Po predsedniških volitvah v Rusiji sredi marca je v Turčiji napovedan obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar poudarja pomembnost dialoga med državama. V luči priprav na obisk, je Evropska komisija opomnila Ankaro na nalog za aretacijo ruskega predsednika, izdan s strani Mednarodnega kazenskega sodišča, zaradi njegove vloge pri deportaciji ukrajinskih otrok z zasedenih ozemelj.

Turčija s svojo ponudbo za gostitev pogajanj nadaljuje s svojo vlogo kot ključni akter pri iskanju mirne rešitve za konflikt v Ukrajini, s čimer želi spodbuditi obe strani k dialogu in končanju vojne.

[Vir: Euromaidan Press]; Portal24; ; Foto: Wikimedia/Kremlin.ru