Twitter Inc ima proti Elonu Musku, ki odstopa od njegovega 44 milijard dolarjev vrednega posla za prevzem ameriškega podjetja družbenih medijev močno pravno podlago. Namesto dolgotrajnega sodnega boja pa bi se lahko Musk odločil za ponovna pogajanja ali poravnavo, pravijo pravni strokovnjaki.

Sodišče v Delawareju, kjer naj bi se spor med obema stranema obravnaval ima namreč visoka merila. Ciljna podjetja namesto sodnega boja, ki lahko traja več mesecev, pogosto izberejo gotovost ponovnega dogovora po nižji ceni ali finančno nadomestilo.

Musk

Muskova glavna trditev proti Twitterju je, da je podjetje s sedežem v San Franciscu prekršilo dogovor. Dogovor pa naj bi po Muskovem mnenju prekršili zato, ker z njim ne bo delilo dovolj informacij, da bi podprlo svojo trditev, da vsiljena pošta ali lažni računi predstavljajo manj kot 5 odstotkov aktivnih uporabnikov Twitterja. Twitter pri oceni vztraja. A je hkrati dejal še, da je možno, da je število teh računov večje.

Musk je včeraj v pismu, ki ga je poslal Twitterju dejal, da bi lahko bila napačna navedba podjetja o številu računov z neželeno pošto materialno škodljiv učinek (MAE). Slednji bi mu v skladu s pogoji pogodbe o poslu omogočil odstop od posla.

Pravni strokovnjaki pravijo, da sodišča v Delawareju obravnavajo MAE kot dramatične, nepričakovane dogodke, ki uspešnosti podjetja povzročajo dolgoročno škodo. Pogodbe o poslih, kot je ta med Muskom in Twitterjem, so takšne, da je sodnik le enkrat v do sedaj razsodil, da je bil MAE sprožen veljavno.

Musk pravi tudi, da je Twitter kršil njun dogovor z odpustitvijo dveh ključnih uslužbencev na visokih položajih. Brez Muskovega soglasja (to zahteva pogodba o zaposlitvi) je Twitter odpustil vodjo prihodkov od izdelkov in generalnega direktorja potrošnikov.

“To je verjetno edina trditev, ki je upravičena,” je dejal Brian Quinn, profesor na Boston College Law School. Dodal je, da ne verjame, da so bile odpustitve dovolj resne, da bi vplivale na poslovanje.

Musk grozi, da bo zaradi kršitev razdrl pogodbo s Twitterjem

Musk je Twiter v začetku prešjnjega meseca Twitter opozoril, da bi lahko odstopil od 44 milijard dolarjev vrednega dogovora o nakupu družbe, če mu ne bo zagotovil podatkov o neželeni pošti in lažnih računih, ki jih je zahteval… več tukaj.

Foto: Gettyimages