Twitter in Instagram zaradi antisemitizma zaklenila profil Kanyeju Westu

ByA.K.

11. oktobra, 2022
Twitter in Instagram zaradi antisemitizma zaklenila profil Kanyeju Westu

Kanyeju Westu so zaklenili dostop do svojih računov na Twitterju in Instagramu, objavil je namreč antisemitske zapise.

Zvezdniku so konec tedna začasno ukinili račun na Instagramu. Pred tem je West raperja Diddyja obtožil, da ga nadzirajo Judje.

Sporočilo je igralo vlogo v dolgoletni antisemitski teoriji zarote.

West se je na njegovo izključitev odzval tako, da se je ponovno pridružil Twitterju in rekel, da bo šel “death con 3 On Jewish People”, zaradi česar je bil drugič blokiran.

Westove objave sta odstranilli obe platformi. Dejali sta, da je zvezdnik kršil pravilnike o sovražnem govoru.

Polemika o modni reviji

Incident se je zgodil po tem, ko je bil West deležen kritik, ker je med pariškim tednom mode nosil majico z napisom White lives matter” (Bela življenja so pomembna).

Slogan se je pojavil tudi med njegovo modno revijo YZY, ki jo je oblikovala Selah Marley, hči Lauryn Hill in vnukinja Boba Marleyja.

Anti-Defamation League je besedno zvezo poimenovala “sovražni govor” in jo pripisala belim rasistom, ki so jo začeli uporabljati leta 2015 kot odgovor na gibanje Črna življenja so pomembna.

Odzivi in kritike

Westov podvig je takoj požel mnoge kritike. Tudi iz zvezdniškega okolja.

Med njimi je bil Diddy, ki je na Instagramu objavil videoposnetek, v katerem pravi, da s sloganom “ni zamajal. Vsa življenja so pomembna. Toda ta črna življenja so pomembna, ne igrajte se s tem. Ne nosite majice. Ne kupujte majice. Ne igrajte se s to majico. To ni šala,” je dejal.

https://www.instagram.com/tv/CjW2pO6jzpa/?utm_source=ig_web_copy_link

West je nato na svojem Instagramu objavil nekaj, kar se je zdelo kot izmenjava besedil z Diddyjem, v katerem je reperju povedal: “Ni mi bil všeč najin pogovor. Prodajam te majice. Nihče se ne more postaviti med mene in moj denar.”

Ko ga je Diddy ponovno prosil, naj preneha, je West odgovoril: “Imam te kot primer, da pokažem Judom, ki so ti rekli, da me pokličeš, da me nihče ne more ogrožati ali vplivati.”

Videti je bilo, da se je objava sklicevala na antisemitsko teorijo, da skrivna kabala judovskega ljudstva načrtuje nadzor nad svetovnimi mediji, vlado in bankami.

Potem, ko so mu onemogočili račun na Instagramu, se je West oglasil na Twitterju in objavil svojo fotografijo z ustanoviteljem Mete Markom Zuckerbergom.

“Poglej tega Marka. Kako si me vrgel z Instagrama?” .

Sledil je sporočilo, v katerem je pisalo: “Nocoj sem malo zaspan. A, ko se zbudim, grem na smrtno prevaro 3 O ŽIDIH. Smešno je, da pravzaprav ne morem biti antisemit, ker so temnopolti tudi Judje . Vi ste se poigravali z menoj in poskušali spraviti na črno vsakogar, ki nasprotuje vašemu načrtu.”

Tvit je bil medtem odstranjen, Westov račun pa zaklenjen.

Bipolarna motnja

Westu, ki se je preimenoval v Ye, so pred nekaj leti diagnosticirali bipolarno motnjo in je javno spregovoril o svojih duševnih težavah.

Ima dolgo zgodovino nerednega obnašanja in dajanja kontroverznih izjav, vendar njegovi zadnji izbruhi grozijo, da bodo škodovali njegovim poslovnim interesom.

Adidas je dejal, da tehta svoje partnerstvo z zvezdnikom po njegovem nastopu na pariškem tednu mode in intervjuju, v katerem je izrazil nezadovoljstvo nad tem, kako so se izkazali nekateri njegovi nedavni čevlji Adidas.

“Po ponavljajočih se prizadevanjih, da bi zasebno rešili situacijo, smo sprejeli odločitev, da damo partnerstvo v revizijo. V tem obdobju bomo še naprej soupravljali trenutni produkt,” so sporočili iz Adidasa.

Foto: Gettyimages