Overtonovo okno, slovenska politika in naša prihodnost

ByAna Koren

4. decembra, 2022
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Overtonovo okno, slovenska politika in naša prihodnost

Overtonovo okno in zavedanje njegovega premika, postaja tudi v Sloveniji vedno bolj aktualno. Po Muskovem prevzemu Twitterja namreč prihaja na plano mnogo stvari, pomembnih tudi za Slovenijo. V žargonu bi dejali, da perje že frči na vse strani.

Eno od bolj zanimivih je spoznanje, da Elon Musk očitno ni kupil zgolj platforme. V več ameriških medijih so zapisali, da je pravzaprav kupil kriminalno združbo. Združbo, ki je aktivno sodelovala pri ustoličenju aktualnega predsednika Joea Bidna namesto Donalda Trumpa in tako spremenila tok ameriške zgodovine.

Donalda Trumpa so npr. preprosto izključili s platforme. Tako so mu bistveno zmanjšali dostop in s tem vpliv na volivce. S platforme je bilo zbrisanih tudi na stotine desnih, republikanskih, konzervativnih vplivnežev z milijoni sledilcev.

Progresivnim levičarjem so močno pomagali ti. boti, računalniški programi, ki pomagajo pri krepitvi posameznih izjav s podporo, deljenjem, lajkanjem itd. Tega se je Musk zavedal in zato tudi spor z vodstvom Twitterja pred nakupom, saj jih je obtožil, da mu lažejo o številu uporabnikov.

V Twitterju naj bi prikrili tudi zgodbo o sumljivih dejavnostih Hunterja Bidna. Gre verjetno za eno največjih afer novejše ameriške zgodovine. O dejavnostih svojega sina naj bi bil namreč seznanjen njegov oče, Joe Biden, eden od dveh kandidatov za najvišji položaj v ZDA. 

(Če vas zanima afera Hunter Biden, pripenjam spodaj povezavo.)

Elon Musk je napovedal tudi podrobno preiskavo okoli brazilskih volitev Bolsonaro/Lula.

Zakaj je to razumevanje tako pomembno?

Zato, da razumemo, da nismo nori samo zato, ker ne kupujemo teh skrajno levih multi kulti woke idej.

Zato, ker razkritja kažejo v smer, da so bile in še vedno so takšne ideje načrtno močno okrepljene v javnost, nasprotne, desne, pa načrtno utišane ali zasramovane, kot da je z njimi nekaj narobe samo zato, ker niso leve.

Zaradi tako močnega odklona smo vsi, ki razmišljamo sredinsko ali sredinsko desno, naslikani in tretirani kot nekakšni skrajneži.

Zanimivo, da je točno o tem premikanju okvirja (v nadaljevanju Overtonovega okna) Elon Musk govoril že pred časom v svojem znamenitem tvitu o spremembah v političnem polju.

Zato s(m)o tudi tisti s sredine, postali danes sredina desno.

Naj ob tem zapišem tudi svojo izkušnjo s tem.

Kar nekaj jih je, ki me poznajo samo s Twitterja in smo se šele zdaj (po koroni) spoznali tudi v živo. Večkrat sem slišal vprašanje, češ, kdaj sem postal tak desničar. Saj se me vendar spomnijo izpred let s Twitterja, kot liberalca in neopredeljenega.

Seveda ne komentiram takih vprašanj, saj ne čutim potrebe po pojasnjevanju svojih stališč komerkoli. O sebi rad razmišljam kot o osebi z zdravo pametjo in ne kot o nekom, ki se deklarira levo ali desno.

Lahko pa javno povem, da omenjeni Muskov tvit čutim veliko bolj osebno, kot sem mislil.

Kaj je Overtonovo okno?

Overtonovo okno je prispodoba, ki ponazarja področje političnega polja, ki v danem času in prostoru določa, kaj je v politiki sprejemljivo in kaj ni.

Politiki namreč lahko delujejo zgolj znotraj sprejemljivega!

Overtonovo okno je prispodoba za področje (okno) političnega polja, ki je v danem času in prostoru sprejemljivo.

Premik Overtonovega okna zato vključuje zagovornike političnih idej, ki so trenutnega še izven polja.

To se izvaja zato, da se okno ali razširi ali pa preprosto premakne v eno ali drugo smer.

Običajno jim rečemo tudi “uporabni idioti”. Oni se izpostavljajo z radikalnimi idejami, politiki pa ob svojih nekoliko manj radikalnih idejah delujejo zmerno, kar naenkrat sprejemljivo. Nato izpeljejo skozi zakonodajo stvari, ki bi bile sicer nesprejemljive.

Overtonovo okno

Pojem je poimenovan po Josephu Overtonu, ameriškem raziskovalcu na področju političnih znanosti.

Kako premikanje Overtonovega okna izgleda v praksi

Zanimiv primer predstavlja dogajanje okoli gibanja BLM “Black lives matter” (črna življenja štejejo).

To je svojo posebno obliko srečanja z lastno ideologijo doživelo v modnem svetu s Kayne Westom. Dokler je šlo zgolj za poveličevanje temnopoltih in njihovega zatiranja, je bilo vse ok.

Ko pa je slavni Ye (Kayne West) predstavil svoj projekt WLM “White lives matter” (bela življenja štejejo), so začele deževati javne obsodbe, odpovedi pogodb, izključitve iz socialnih platform itd. O tem več tukaj

Redki razumejo, kako močno se jim pere glave

Progresivni aktivisti, plačani za premikanje Overtonovega okna v obliki raznih fundacij, inštitutov in zavodov, so trenutno vpeti v nov način vsiljevanja progresivistične ideologije.

Zapuščajo platforme kot je npr. Twitter in se selijo na, pozor!, moderirane progresivno orientirane platforme kot je npr. Mastodon.

Twitter torej za nobeno ceno ne sme postati platforma svobode javnega govora.

Potrebno ga je izolirati, finančno izčrpati in javno osramotiti kot platformo “skrajnih desničarjev”. Kot nekaj, kar ni vredno ne časa ne zaupanja.

Če nisi z nami, si proti nam oz. svoboda govora pripada nam, ne vam.

To se izvaja s pomočjo vplivnežev tako, da oni in njihovi podporniki aktivno pozivajo k umiku s platforme, izbrana velika podjetja pa ne oglašujejo več na Twitterju.

Ta podjetja najlažje identificirate tako, da pogledate, kdo je svoje logotipe oblačil v mavrične barve leto ali dve nazaj. Takrat, ko se je Amerika znašla v uličnih vojnah s progresivnimi levimi skrajneži, ki so z nasiljem zahtevali podreditev njihovim željam.

Saj prizorov o vdiranju v trgovine po Ameriki in z lesenimi panoji zabitih izložb na Manhattnu (New York) se še spomnite? 

Slovenska smer

Podobnost evforije takšnega divjanja po Ameriki je seveda zgolj naključna z evforičnostjo udeležencev petkovih kolesariatov ali bitke ZA enkrat RTV, drugič za STA, tretjič za pitno vodo itd. Ali pa tudi ni tako naključno.

Tudi v Sloveniji se Overtonovo okno na vse pretege tišči v eno stran.

Pri nas je to lažje kot v ZDA, saj je večina dela že narejena. Prevzem Siola z urednikom, ki je deklarirani navijač Obamovega Inštituta 8.marec in predvideni prevzem RTV Slovenija s strani predstavnikov “neodvisnih inštitucij”, ki je pred vrati, je več ali manj samo še vprašanje časa.

Resnici na ljubo, slovenski progresivneži socialnih omrežij niti ne potrebujejo več.

Nika Kovač bo lahko Obami predstavila še en primer (ti. case study) uspešnega aktivizma. Tudi če primera ni. Podobno, kot se je že zgodilo z referendumom o nasilju v družini. Ki ga ni bilo. Več o tem TUKAJ.

Slovenski privid zelo podoben ameriškemu

Razkritja na Twitterju dokazujejo, da je bilo progresivistično levičarsko woke vzdušje umetno vzdrževano in napihnjeno.

Privid, ki se ga ustvarja z demonizacijo SDS in njihovih članov, je ameriški situaciji na moč podoben.

V Ameriki je to sprožil Elon Musk. Kdo bo to v Sloveniji, bomo še videli.

Tedni in tedni Jenullovih performansov, kolesarjenja, izjave predstavnikov iz Bruslja, ki so pred prevzemom oblasti sledile lažem in napihnjenim poročilom slovenskih političnih aktivistov levice pod plaščem novinarstva, predvsem pa laži, s katerimi se manipulira volilno telo, morajo na neki točki počiti in razpasti.

Trenutno še vedno poslušamo veliko laži. O tem, da bo Janša ljudem vzel pitno vodo (referendum o vodi) ali pa da bo vzel oskrbo starejšim (referendum o zakonu o dolgotrajni oskrbi).

Da bomo s to vlado kar naenkrat v 30-ih dneh prišli do zdravnika. Da so kričanje in grožnje z diskreditacijami s pozicije moči nekaj normalnega, ker pač nekoga zgolj malo zanese (Danijel Bešič Loredan in sindikalisti).

Da Mesec gradi stanovanja za 7 eur/m2 ter ob tem za povrh še mirno “vejpa” v Državnem zboru …

Premik Overtonovega okno kot pritisk na družbo

Gre za tiščanje okna tja, kamor si večina niti v sanjah ni mislila, da kdaj bo. Da bo kaj takšnega res kdo storil naši državi.

Pri takšnem premiku Overtonovega okna gre za razgradnjo zdrave pameti in vrednot, za katere se je slovenski narod bojeval in prizadeval. 

Že to, da je v vladi stranka, ki ima osrednji simbol (rdeča zvezda) isti kot poražena vojska, ki jo je slovenska vojska premagala leta 1991, govori samo zase. 

Si predstavljate stranko v Državnem zboru, ki ima kljukasti križ za svoj simbol? In zakaj ne? (Toliko o vašem Overtonovem oknu.)

Zakaj je položaj okna tako pomemben?

Vanj smo “ujeti” tako, kot muha, ki se utaplja v kozarcu in se ji niti najmanj ne sanja ali se utaplja v kozarcu ali oceanu.

Ona se samo utaplja.

Edvard Kadič

Več o Edvardu Kadiču TUKAJ

Povezava na zadevo Hunter Biden / Twitter: