Učinkovita nega sobnih rastlin v času do pomladi

ByA.K.

5. februarja, 2024 , , , ,
Foto: Pexels

Učinkovita nega sobnih rastlin v času do pomladi

Čas, ki nas loči od pomladi, je za večino sobnih rastlin kritičen. Skrb za njih postane izjemno pomembna naloga za vse, ki jih gojimo. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov, kako ohraniti svoje rastline zdrave in srečne med tem hladnim obdobjem.

Sukulente in kaktusi: Manj vode, več svetlobe

Sukulente in kaktusi so trpežni, vendar potrebujejo posebno skrb pozimi. Ne marajo preveč vode, zato se prepričajte, da jih zalivate zmerno. Najbolje uspevajo na svetlem mestu in jim direktna sončna svetloba ne škodi. Pazite, da temperatura v prostoru, kjer so, ne pade pod 10 stopinj Celzija, saj lahko prekomerna vlaga v kombinaciji z nizkimi temperaturami povzroči gnilobo.

Toplo in vlažno okolje

Rastline, kot so palme, fikusi in nepozebniki, izvirajo iz tropskih deževnih gozdov in imajo radi toplino. Idealna temperatura za njih je med 18 in 24 stopinjami Celzija. Potrebujejo veliko vode, vendar manj kot poleti. Pomembno je tudi vzdrževati visoko vlažnost zraka, zato jih redno poškropite s škropilnico ali dodajte vlago v prostoru.

Hranjenje

Tudi če večina rastlin pozimi preide v fazo mirovanja, jim bo koristilo redno hranjenje. Bodite pozorni, da rastline ne postavite blizu virov toplote ali izpostavite vročim suhim zračnim tokovom, saj so občutljive na prepih.

Pozornost in čiščenje

V zimskem času je ključno, da rastline redno pregledujete. Občasno očistite liste prahu, da lahko čim bolje izkoristijo svetlobo. Čez dan pustite, da prostor napolni čim več naravne svetlobe.

Pravilno zalivanje

Zalivanje je ključno za zdravje rastlin, vendar ni univerzalnega pravila. Vsaka rastlina ima svoje potrebe. Priporočamo, da rastline dnevno pregledujete in preverite potrebo po vodi. Če niste prepričani, ali je rastlina že žejna, preverite substrat na nekaj centimetrov globine. Če je suh, je čas za zalivanje.

S pravilno nego in pozornostjo boste svojim sobnim rastlinam zagotovili preživetje in ohranili njihovo lepoto, tudi v zimskem času.

vir; Foto: Pexels; Portal24