Uganda prepovedala identifikacijo kot LGBTQ oseba

ByAna Koren

22. marca, 2023
Foto: Pexels

Uganda z zakonom prepovedala identifikacijo kot LGBTQ oseba

Parlament v Ugandi je sprejel zakon, ki kriminalizira identifikacijo kot LGBTQ oseba. Oblastem tako daje široka pooblastila nad Ugandčani, ki se s pravno diskriminacijo in uličnimi napadi že soočajo.

Več kot 30 afriških držav, vključno z Ugando, istospolne zveze že prepoveduje. Novi zakon pa je prvi, ki prepoveduje preprosto identifikacijo kot lezbijke, geji, biseksualci, transspolne osebe in queer, poroča skupina za človekove pravice Human Rights Watch.

Podporniki novega zakona pravijo, da je treba kaznovati širši spekter dejavnosti LGBTQ, ki po njihovem mnenju ogrožajo tradicionalne vrednote v tej konservativni in verski vzhodnoafriški državi.

Dosmrtna ječa za homoseksualne odnose

Poleg istospolnih odnosov zakon prepoveduje spodbujanje in napeljevanje k homoseksualnosti ter zaroto za homoseksualne odnose.

Kršitve zakona spremljajo stroge kazni, ki vključujejo tudi smrt za tako imenovano hudo homoseksualnost in dosmrtno ječo za homoseksualne odnose. Resna homoseksualnost vključuje istospolne odnose z osebami, mlajšimi od 18 let, ali kadar je storilec HIV pozitiven.

“Naš stvarnik Bog je zadovoljen s tem, kar se dogaja … Podpiram predlog zakona za zaščito prihodnosti naših otrok,” je med razpravo o predlogu zakona dejal predstavnik David Bahati. “Gre za suverenost našega naroda, nihče nas ne more izsiljevati, nihče nas ne more ustrahovati.”

Predlog zakona bo poslan predsedniku Yoweriju Museveniju v podpis. Museveni ni komentiral trenutnega predloga, vendar je že dolgo nasprotoval pravicam LGBTQ. Leta 2013 je podpisal zakon proti LGBTQ, ki so ga zahodne države obsodile, domače sodišče ga je zavrglo zaradi postopkovnih razlogov.

Verski voditelji in politiki trdijo, da so bili nekateri učenci v homoseksualnost novačeni v šolah

V zadnjih tednih so ugandske oblasti aretirale LGBTQ osebe, potem ko so verski voditelji in politiki domnevali, da so nekatere učence v homoseksualnost novačili v šolah.

Ta mesec so oblasti aretirale srednješolsko učiteljico v Jinji, vzhodni regiji Ugande, zaradi obtožb, da je “k nenaravni spolnosti napeljevala mlada dekleta”.

Po tem so jo obtožili skrajno neprimernega vedenja. Na sojenje čaka v zaporu. Tamkajšnja policija je sporočila, da je aretirala šest ljudi, obtoženih vodenja mreže, ki je bila “aktivno vpletena v zvabljanje dečkov v sodomijo”.

vir Foto: Pexels